Poczta na 2 komputerach

Witam!

Mam taki problem używam jednego konta pocztowego na 2 kompach. Jak przeczytałem wiadomość na jednym to na drugim też się odczytywała(odznaczała) to mi pasowało, ale po przeinstalowaniu systemu niestety już tak się nie dzieje :/, jest to dosyć uciążliwe bo na tej jednej poczcie pracują 2 osoby i nie widać która z nich już zajmuję się konkretną wiadomością, konto jest założone na firmę i to trochę utrudnia pracę. Poczta jest założona na Gmailu a program używany do obsługi to moziila thunderbird. Przed formatem kopia poczty została zrobiona za pomocą mozbackup i wgrana po formacie. Podejrzewam, że jest to kwestia od znaczenia jednego ptaszka o opcjach ale nie mam pojęcia którego.

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Narzędzie-opcje-zaawansowane-treść automatycznie oznaczaj wiadomości jako przeczytane - natychmiast po wyświetleniu?

On mi odznacza te wiadomości ale tylko na jednym komputerze, a na drugim ona zostaje tak jak by nie była przeczytana, tu jest cały problem bo nie widzę czy tym konkretnym tematem zajęła się już inna osoba, wcześniej przed formatem to działało

Sprawdź ustawienia konfiguracji serwera, może tam jest coś odznaczone a jeśli tam nic nie ma to może spróbuj skasować konto w TB i założyć od nowa i od nowa zsynchronizować być może gdzieś w profilu tkwi problem.

Sprawdź konfiguracje odbioru poczty powinieneś mieć ustawione na IMAP wtedy to o czym piszesz powinno działać bo poczta cały cas wisi na serwerze i na nim wykonywane są operacje. Jeżeli jest odbiór poprzez POP3 no to będzie tak jak napisałeś.

Panowie nie wiem jak to się stało ale jak odebrałem jeden z komputerów z serwisów wszystko wróciło do normy :slight_smile: Więc temat do zamknięcia, dzięki za pomoc i pozdrawiam!