Po nowej aktualizacji (wersja 2004) program pocztowy Windows Live nie działa.
Zgadza się, bo to “dziadek” z Windowsa 7. Odinstaluj go!
Za to ma działać i działa ten:
To nie jest rozwiązanie problemu tylko obejście. “dziadek” jest o niebo lepszy niż ten nowy.
Ale dziadek już nie żyje. Nie wskrzeszaj trupa.
Masz 7-14 dni na powrót do 1909 (do May 4, 2021, niby będą poprawki luk w tej wersji).
A redaktor pewnie poleci Enterprise z 10 letnim wsparciem na łatanie luk, jak się da w nim zainstalować pocztę Live.
Używałem go przez 7 lat. Rozumiem preferencję. Ale przejdź na Thunderbirda. Okład pracy, żeby ten wihajster działał poprawnie, rośnie z każdym miesiącem. Wraz z ryzykiem uszkodzenia skrzynki pocztowej.
Można się bawić, ale to nie jest tego warte. Wiem, że to nie odpowiedź, ale czasami naprawdę nie ma sensownego wyjścia.
Nie dało mi to spokoju. Sprawdziłem. No więc tak:
1809 oznaczył stary mechanizm synchronizowania poczty (onesync), zasilania ustawień Outlook Express (a tym jest WLM!!) oraz pobierania poświadczeń jako “deprecated”. Hotmail nie będzie już działał w wersji 2004. Resztki API się ostały. Na tyle, że program zrozumie twoje konto, ale nie połączy się z pocztą.
Synchronizacja nie działała już wcześniej, ale było chociaz wiadomo dlaczego. Teraz po prostu każe czekać w nieskończoność.
Natomiast poczta inna-niż-Hotmail oraz niewymagająca uwierzytelniania dwuskładnikowego dalej zadziała. Z Hotmailem należy się łączyć nowymi konektorami, pozostała poczta powinna używać 2FA. Uzyj Thunderbirda
Tutaj konektor odpowiedzialny za logowanie do Hotmaila, wywołany jawnie via MSI:
Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Jednak nowa poczta w Win10 jest beznadziejna.
Pozdrawiam.