Poczta usługi Windows Live

Po nowej aktualizacji (wersja 2004) program pocztowy Windows Live nie działa.

Zgadza się, bo to “dziadek” z Windowsa 7. Odinstaluj go!
Za to ma działać i działa ten:
Adnotacja%202020-05-29%20121238

3 polubienia

Ja, w TAKIEJ sytuacji, po kilku dniach nierównych zmagań, zmigrowałem do Thunderbirda.

2 polubienia

To nie jest rozwiązanie problemu tylko obejście. “dziadek” jest o niebo lepszy niż ten nowy.

1 polubienie

Ale dziadek już nie żyje. Nie wskrzeszaj trupa.

3 polubienia

Masz 7-14 dni na powrót do 1909 (do May 4, 2021, niby będą poprawki luk w tej wersji).

A redaktor pewnie poleci Enterprise z 10 letnim wsparciem na łatanie luk, jak się da w nim zainstalować pocztę Live.

Używałem go przez 7 lat. Rozumiem preferencję. Ale przejdź na Thunderbirda. Okład pracy, żeby ten wihajster działał poprawnie, rośnie z każdym miesiącem. Wraz z ryzykiem uszkodzenia skrzynki pocztowej.
Można się bawić, ale to nie jest tego warte. Wiem, że to nie odpowiedź, ale czasami naprawdę nie ma sensownego wyjścia.

1 polubienie

Nie dało mi to spokoju. Sprawdziłem. No więc tak:

1809 oznaczył stary mechanizm synchronizowania poczty (onesync), zasilania ustawień Outlook Express (a tym jest WLM!!) oraz pobierania poświadczeń jako “deprecated”. Hotmail nie będzie już działał w wersji 2004. Resztki API się ostały. Na tyle, że program zrozumie twoje konto, ale nie połączy się z pocztą.
image Synchronizacja nie działała już wcześniej, ale było chociaz wiadomo dlaczego. Teraz po prostu każe czekać w nieskończoność.

Natomiast poczta inna-niż-Hotmail oraz niewymagająca uwierzytelniania dwuskładnikowego dalej zadziała. Z Hotmailem należy się łączyć nowymi konektorami, pozostała poczta powinna używać 2FA. Uzyj Thunderbirda :slight_smile:

Tutaj konektor odpowiedzialny za logowanie do Hotmaila, wywołany jawnie via MSI:

2 polubienia

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Jednak nowa poczta w Win10 jest beznadziejna.
Pozdrawiam.