Podczas grania wyskakuje mi blue screen jak na zdjęciu


(KaKaOOwY) #1

Przy próbie ponownego uruchomienia systemu ładuje się windows po czym jest czarny ekran i blue screen ten sam. Próbowałem formatować i system odpalił ale karta ustawiła się na standardową VGA. Po wgraniu sterowników karty graficznej znowu blue screen. Testowałem na innej karcie radeon hd 7750 bez zasilania 6 pinowego i działał ok ale podczas grania się wieszały gry, a gdy zmieniłem na radeona r7 260 zasilanego 1x 6pin czarny ekran i piszczy bios 1 długi 3 razy krótki. Czy to zasilacz???
Mój sprzęt:
Grafika: MSI GTX 460 HAWK
Procesor: AMD Athlon 64 x2 6400+
Płyta główna: ASUS M2N DH
Zasilacz: Fortron FSP500-60GHN
RAM: 2x2gb goodram ddr2 800


(JNJN) #2

Wygląda na problem z kartami grafiki?

OC masz robione?

A system masz jaki?


(KaKaOOwY) #3

Mam windowsa 7 i nic nie podkręcałem. Też właśnie myślałem że to karta graficzna ale kupiłem wkładam i nie działa.


(JNJN) #4

“Nowa” nie znaczy sprawna?

Stery do płyty głównej wgrałeś?

Masz wszystkie aktualizacje systemowe z WU?

Odinstaluj sterowniki po kartach AMD i GF tym programem i załóż prawie pewną kartę, zastosuj starszy ster i test.


(KaKaOOwY) #5

Sterowników płyty nie wgrywałem bo nie wiem jak i nigdy nie były potrzebne. Windows update aktualizowałem przed awarią. Po formacie jak na razie nie.


(KaKaOOwY) #6

Karta była sprawdzana na innym komputerze więc jest sprawna


(JNJN) #7

jw

lub

możliwe uszkodzenie zasilacza lub płyty? lub nieraz taka pierdoła jak brak styku lub zaśniedziałe złącze karty PCIE - wyczyść dobrze wsadź i test.

Na pewnej karcie zrób jeszcze reset biosu baterią i test.

Komputer odłączony od zasilania 230V, poprawnie w slocie założona karta PCIE, jak potrzebne dodatkowe zasilanie, to ma być podpięte zgodnie z instrukcją karty -monitor tu podpięty, wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i start do biosu i jak tu wejdziesz to pół sukcesu, ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save.


(KaKaOOwY) #8

Kable sprawdzałem odłączałem i podłączałem od nowa.Reset biosu robiłem.


(KaKaOOwY) #9

Na stronie Asusa jest aktualizacja do biosu która ma podobno naprawiać problem z nie wykrywaniem kart graficznych . Wiesz może jak to zainstalowac?


(JNJN) #10

Jak jesteś pewny karty grafiki, to zostaje prawdopodobnie zasilacz lub płyta.

Nic Ci się nie przegrzewa? sprawdzałeś?

Zacznij od testu na innym zasilaczu.


(KaKaOOwY) #11

Nic się nie grzeje bo zmieniałem paste na procku. W sumie to nawet nie ma czym się obciążyć więc to raczej nie to.


(JNJN) #12

Czyli, test na innym.


(Przemo78) #13

Poszukaj w necie o problemach z plikiem nvlddmkm.sys bo to w nim leży źródło problemu.


(KaKaOOwY) #14

A czy karta graficzna może być niekompatybilna z płytą główną ? Czy to raczej mało możliwe ?


(Johny) #15

Zasilacz nie dawać rady z obciążeniem,które występuje w czasie grania.Linia 12 v zasilająca grafikę może nie dawać rady.Drugim problemem może być przegrzewanie się karty graficznej.3 niepewne sterowniki.tu też mogą być konflikty między starą i nową wersją.


(KaKaOOwY) #16

Ale dlaczego na gtx 460 windows się odpala ale na standardowej vga a na radeonie r7 260 jest tylko czarny ekran i brak pikniecia płyty głównej? Sterowniki wykasowane.


(GreenoSky) #17

Radeon R7 260X - _1x 6pin czarny ekran i piszczy bios*
Spoczynek 105 W
Obciążenie 225 W
*1 długi 3 krótkie - błąd sygnalizujący problem z kartą graficzną lub jej brak

GTX 460 768MB
Spoczynek 180W
Obciążenie 345 W

Radeon HD 7750 - bez zasilania 6 pinowego i działał ok
Obciążenie 170 W

Tu leży problem z kartą graficzną lub z zasilaczem i tutaj trzeba szukać problemu.
Kody dźwiękowe Bios Może komuś się przyda.


(KaKaOOwY) #18

No to będę musiał ogarnąć zasilacz i sprawdzić czy będzie wszystko ok. Dzięki wszystkim za pomoc


(KaKaOOwY) #19

Sprawdzilem na innym zasilaczu i dzieje się to samo. Nie wiem już co jest nie tak :flushed:


(GreenoSky) #20

Może jest uszkodzony slot PCI. Na każdej są problemy z działaniem.