Podczas instalowania skinu plik explorer.exe został usunięty


(Igorenek) #1

Ściągnąłem sobie patcha w tematach Visty. Czytając readme, natknąłem się na informację mówiącą o konieczności zainstalowania patcha (usuwanie napisów zapraszamy przy starcie sysa itp). Patch zainstalowany, a tu ZONK. Explorer.exe nie chce się uruchomić. No więc CTRL+ALT+DEL i uruchamiam proces explorer.exe. A tu pliku nie ma! Jak go można odzyskać? ( co do konsoli odzyskiwania - z DVD win xp nie chce bootować, a CD-ROM odłączony, bo molex się skrzywił :? )


(Marcintt Pl) #2

Masz może w windows/system32/dllcache, jeśli zawartości tego katalogu nie skasowałeś. Jest on ukryty.


(Igorenek) #3

Z menedżera zadań go nie widać. Nie wiem czy tam są pokazywane pliki ukryte, jeśli nie to bęzdie kłopot, bo w mój komputer itp. nie mogę wejść


(Marcintt Pl) #4

Czyli nie możesz wejść do żadnego katalogu??


(Igorenek) #5

Mogę, ale przez menedżer zadań :arrow: nowy proces

Złączono Posta : 17.06.2006 (Sob) 18:13

Tam są 2 pliki: explorer (8kb) i explorer.vbk (1mb). W system32 nie ma


(Marcintt Pl) #6

Nie ma katalogu?? To wejdz w opcję folderów jeśli możesz i zaznacz pokazuj wszystkie pliki i odznacz ukryj pliki chronione przez system. Musisz wtedy mieć w katalogu system32 katalog dllcache.


(Igorenek) #7

Mam katalog dllcache.. Tylko, że pusty


(Marcintt Pl) #8

No to ja nie mam więcej pomysłó. Widze że pytasz na sb to dobrze może będzie ktoś wiedział.


(Igorenek) #9

Odzyskać plik mi się udało. Był w folderze ServicePackFiles. Lecz mam pasek podobny do tego z Windowsa98. Mam 2 pytania:

  1. Czy ten plik mogę skoipować do folderu windows?

  2. Da się jakoś odzyskać styl? (opera nadal wygląda tak jak powinna, bo jej nie zamykałem :wink: )


(De Niro) #10

czy usługa kompozycje jest włączona :?:, start-> uruchom-> services.msc

załaduj shell32, start-> uruchom-> regsvr32 /i shell32

podmieniłeś explorera na orginalnego


(Igorenek) #11

Już sobie poradziłem :wink: Wczoraj, tylko o tym nie napisałem :stuck_out_tongue: Skopiowałem explorer.exe (był w folderze ServicePackFiles) do folderu Windows, restart, i wszystko jest ok :smiley:


(De Niro) #12

czy te kopiowanie zrobiłeś z pod konsoli czy z pod Windowsa :?:


(Igorenek) #13

Zrobiłem dokładnie tak: najpierw odpaliłem explorer.exe z ServicePackFiles, potem przekopiowałem go do głównego folderu windowsa, zamknąłem proces explorer, otworzyłem go ponownie z folderu windows, reset i działa :stuck_out_tongue: