Podejrzanie niskie temperatury procesora

Witam, z czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić, jak wyglądają temperatury kompa podczas grania. Odpaliłem OSD w Afterburnerze i moim oczom ukazały się takie cyferki:

Nie znam się, ale temperatury procesora są chyba niskie. Powinienem się martwić, czy mylę się i wszystko jest w porządku? Dodam tylko, że jestem zdziwiony, bo posiadam stockowe chłodzenie, obudowę bez ŻADNYCH wentylatorów i z tragiczną wentylacją. Mój procesor to i5-4460. Z góry dzięki za pomoc.

Czasami wystepują przekłamania w temperaturach rdzeni - na moim FX 8320 w IDLE mam rzekomo 18-21 w pomieszczeniu o temperaurze 22-24, obok karty graficznej o temperaturze 35-40. Ustaw pokazywanie temperatury całego CPU, bez rozdzielania na rdzenie. Ten wynik jest zazwyczaj bardziej miarodajny.

Wszystko jest w porządku. Nie ma się czym martwić.

Nie do końca, bo jak czujnik zgłasza za niską temperaturę to nie zadziała zabezpieczenie przed przegrzaniem. Oczywiście jak czujnik samego CPU ma usterkę, bo temperatury rdzeni nie są aż tak bardzo istotne, bo zbyt wysoka temperatura jednego podwyższa temperaturę reszty układu.

Dla porównania temperatury rdzeni mojego FX w stresie są o około 20 stopni niższe niż całego procesora co jest bzdurą.

Czujniki w Fx i i5 działają zupełnie inaczej. Tutaj wszystko jest w normie. Temperatura 60 stopni podczas np grania nawet na stockowym coolerze na i5 4460 to nic nadzwyczajnego żeby wysnuwać teorie o uszkodzonych czujnikach.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że działają inaczej? Zbyt niskie temperatury zdarzają się zarówno na Intelach jak i AMD więc teoria o kant tyłka potłuc…

Dlatego pisałem o sprawdzeniu temperatury całego procka, bo ta zazwyczaj nie sprawia problemów i można sobie porównać.

A podejrzewam przekłamane temperatury, bo na lepszych Coolerach niż stock użytkownicy mają ok 60 stopni.

Na temat odczytu temperatury w całej rodzinie FX od pierwszej generacji zaczynając jest bardzo dużo informacji w internecie. Wszystko powszechnie dostępne.

Kantem tyłka potłuc możesz sobie co chcesz ale miałem ten procesor na stockowym coolerze w średnio wentylowanej obudowie i podczas długich sesji gier nigdy nie wyszedł z 60 stopni Celsjusza nawet w gorące lato mając w obudowie matx Radeona HD 7870xt. Teraz mam i5 4670k i nadal jestem na bieżąco z Haswellem. Jako posiadacz FX’a powinieneś być obyty jak specyficznie pracują te czujniki temperatury i jak wiele było z nimi zagadek. Szczególnie gdy pokazują bardzo niskie wartości. Miałem także Fx 8350 i pamiętam problemy z odczytem przez przeróżne programy i podejrzenia że na pewno coś jest zepsute.

Na tejże podstawie polecam nie szukać dziury w całym. Przedstawione wyżej temperatury nie są niczym nadzwyczajnym. i5 mogą dość sporo różnić się czasem od siebie ale tutaj nie ma sensacji.

Napisałem, że na INTELACH też takie rzeczy mają miejsce co jest często podyktowane płytą główną - ew. uszkodzonym czujnikiem, ale to rzadko. Problem występował i występuje sporadycznie z czym boryka się FX i co można było wywołać na Intelach. Dlatego pomiar całości jest lepszy niż pojedynczych rdzeni jak mamy podejrzenia przekłamanych temperatur. I tu i tu zdarzały się temperatury w okolicach zera jak i 150-170, bo coś nie zagrało.

Tylko podsunąłem pomysły gdyby kogoś zastanawiała dziwna temperatura. Miałem do czynienia z 4gen Intela i obciążone często grzały się do okolic 70 stopni. Często nie znaczy zawsze. Niczym specjalnym jest różnica Core temp od CPU temp w granicach 10-20 stopni.

Specyficzne działanie czujników w FX to nie ficzer. Po prostu to nie działa jak należy, bo jest źle zaprojektowane. Pisząc o inaczej działających czujnikach sugerujesz jakieś dziwne rozwiązania skali temperatur czy czegokolwiek.

Dla ciekawości i3 4340 był chłodniejszy od i5 o kilka stopni Celsjusza.

Oczywiście że może pomierzyć sobie co chce lub co jeszcze może. Nie zmienia to faktu że sugerowanie że diody temperatury są zepsute jest mocno na wyrost przy tych temperaturach, które są w normie. Inne byłyby przy prime’ie.

Nie sugerowałem w tym przypadku uszkodzonego czujnika tylko potwierdzenia zgodności z całkowitą temperatura procesora. Zły odczyt niekoniecznie musi się brać z samego czujnika, a z oprogramowania w systemie. Dyskusja o uszkodzonych diodach tyczyła się ogólnych przypadłości tego rodzaju. Czemu to tak ważne? Ano ludzie się często cieszą z niskich temperatur core, po czym okazuje się, że ogólnie na CPU jest jednak więcej i procesor niepotrzebnie dostaje baty.

Powiem tak dla świętego spokoju warto sprawdzić jak mamy wątpliwości.

U mnie na A10-5800k pokazuje w spoczynku 0 stopni…

Ustaw pokazywanie temperatury całego CPU, bez rozdzielania na rdzenie.

Proszę bardzo, wygląda to tak:

A propos, czy dołożenie jednego wentylatora zasysającego powietrze z zewnątrz pomoże mi w tym? Tylko jeden, gdyż moja płyta główna ma tylko jedną złączkę na owy :poop:

Czyli git, masz potwierdzenie, że nie ma przekłamań.

Możesz kupić dwa i podłączasz je rozgałęźnikiem lub jeden normalnie do płyty drugi na Molex używając przejściówki. Podpinając na Molex nie kupuj wentylatora PWM. Jeżeli zostajesz przy jednym to zazwyczaj poleca się dawanie wentylatory u góry z tyły by wyciągał ciepłe powietrze.

1 polubienie

W porządku, wielkie dzięki :smiley: Problem uważam za rozwiązany.