Czołem! Od jakiegoś czasu, rozglądam się za nowym telefonem. Jako że jestem fanbojem SE/Sony, w oko bardzo szybko wpadła mi Xperia Arc S, więc szybko rzuciłem okiem na Allegro, aby zorientować się w cenie i… i widzę ogromną rozbieżność w cenach nowych telefonów; od 370 do 900 złotych. Tanie telefony zdają się pochodzić od zaufanych sprzedawców (kilkaset pozytywnych komentarzy), ale jest jeden myk - są importowane, część pochodzi z Wysp Brytyjskich, a część z Singapuru.
Przechodząc do meritum, czy kupując sprzęt od takiego sprzedawcy, narażam się na dodatkowe koszty, które nie zostały opisane w samej aukcji? Czy może zdarzyć się tak, że wraz z telefonem przyszłoby do mnie wezwanie do zapłaty kilkuset złotych opłaty celnej?
Na jednej z aukcji znalazłem taki oto dopisek: Jeśli przesyłka zostanie poddana procedurze celnej to kupujący ponosi koszty opłaty celnej. - ile może wynosić opłata celna i jaka jest szansa, że “przesyłka zostanie poddana procedurze celnej”?
Uważaj co kupujesz - ja na allegro przez pośrednika (dowiedziałem się że jest pośrednikiem pewnej firmy dopiero po zakupie) zakupiłem Nokię N8 bo kiedyś taką miałem. Pisało nowa i że na gwarancji itp. Otrzymałem komórkę - parametry, obudowa wszystko ok. Dopiero wewnątrz telefonu zauważyłem coś dziwnego - IMEI w telefonie a przy baterii się różnił. Okazało się że dostałem telefon po serwisowy z Singapuru (który miał kilkanaście napraw na terenie Chin i Anglii) i że nawet nie miałem na niego gwarancji. Na szczęście udało się wszystko odkręcić
Chcesz kupić tak by nie żałować ? Dopytaj się sprzedającego czy nie jest pośrednikiem sprowadzającym od jakiejś firmy towar i czy w/w tel jest na gwarancji sklepu czy serwisu producenta. No chyba że chcesz telefon po serwisowy to kupuj w ciemno.
@Longhorn2009, wybacz, ale nie obchodzą mnie opinie na temat tego telefonu.
@lordjahu, przy opisach aukcji, sprzedający zarzekają się że jest 12-miesięczna gwarancja. No dobra, dzięki za ostrzeżenie - na pewno spróbuję się bardziej zorientować, zanim zakupię telefon.A jak to jest z tą opłatą celną?
Mogą wnieść opłatę celną za towary zza kraju. Dobrze by było się zorientować szukając info np o opłatach celnych za przedmioty zza granic naszego kraju
Na aliexpress jest całe mnóstwo odnawianych telefonów, nowa obudowa, bateria, kable ale stary środek. Na polskim Aledrogo sprzedawane sa one jako nówki prosto od producenta ze 100% przebitką. Całe rzesze takich importerów wylega sie na forum telchina, tam są opisy i idzie łatwo samemu sprowadzić.
Na Allegro to są pośrednicy. Kupujesz fona, oni zamawiają w chinach, wszystko tak samo jakbyś sam zamówił tylko że płacisz marże pośrednikowi.
Na Aliexpress jest sporo oryginałów i warto kupować, ostatnio na Ali kupiłem oryginalny XIAOMI Red Rice za niecałe 600 złotych. Jak się przyjrzy specyfikacji tego telefonu to się zrozumie dlaczego warto kupować w chinach. Większość jest z multilangiem, przyszedł juz zrootowany, wgrałem tylko recovery i polskie MIUI Polska i chodzi wyśmienicie. Teraz jak będę kupował to stockowy z ibuygou.
Na Allegro nie warto kupować telefonów z chin bo się przepłaca.
Na telefony nie ma cła jest vat 23% ale to nie znaczy że się go zapłaci, większość telefonów przechodzi bez problemu.