Podgłaśnianie .mp3 do poziomu >105,9 dB

Witam,

szukam programu, który by podgłaśniał plik .mp3 sam w sobie.

Użyłem przed chwilą MPGaina - zadziałał, naprawdę dobry, jednak mankament tkwi w tym, że jego maksymalny próg podgłaśniania dżwięku, to 105,9 dB. A ja chciałbym przekroczyć tę granicę.

Szukam programu, który by mi dawał możliwość podgłaśniania dźwięku do poziomu >105,9 dB.

Proszę o pomoc, Kicior.

polecam program Audacity. :wink:

:arrow: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=52&id=662

Trudna obsługa tego jest, nie umiem znaleźć opcji do powiększania dB. Jakaś pomoc? :wink:

Póki co, każdy inny program przetestuję, nawet triale/dema płatnych. ;]

Mp3gain, hurtowa obróbka setek plików z różnych katalogów, wpisujesz tylko ile decybeli ma być i jest :smiley:

Wiem, wiem. Tyle, że przeczytaj sobie, co napisałem w 1. poście. ;]

105,9 dB to maksymalny limit w tym programie, a ja chcę więcej.

spróbój programem mp3trim

Cool Edit Pro 2.0

Jak do tej pory najlepszy na rynku.

Jak nie będziesz coś wiedział daj znać.Znam go na wylot.

Ok, daję znać. ;]

Te wszystkie programy mają takie zawiłe interfejsy, MP3Gain miał prosty, jak na razie. Ale do sedno, mam tę wersję Cool Edita (2.0) i włączyłem sobie swoją mp3 i… za ni chu chu nie wiem, co dalej.

Na dole jest wykres dB, co pokazuje mi dźwięk, gdy dzwonek leci…

Gdybyś mógł, to mi wystarczy do absolutnego szczęścia, tylko to, jak .mp3 podgłośnic.

Dziękuję, Kicior.

każdy program do edycji dźwięku może podgłosić ,nawet bez programu to zrobisz,włacz odtwarzacz multimedialny,podgłoś jak najwiecewj,właćz program do nagrywania(np total recorder),ustaw źródło na strumień główny i nagrywaj.

Porgrmay do edycji mają ten mankament że rozpakowują pliki audio do postaci wav,co czasem zajmuje sporo czasu.

Oczywiście podgłaszanie ma sens tylko do granicy gdy zatrzyna trzeszczeć

No ta…, ale znalezienie, takiej opcji - trudne jest. :mrgreen:

Podpowiedzieć mogę jak można w GoldWave, bo i z tego softu korzystam. :wink:

Effect > Volume > Change Volume…i suwak na maxa

-w razie potrzeby czynność powtarzasz…

Ok.Otwórz plik mp3.U góry na pasku wejdź na EFFECTS > AMPLITUDE >

AMPLIFY.Tam masz suwak AMPLIFICATION.Zmieniasz nim głośność pliku.Masz też po prawej stronie gotowe ustawienia,które też możesz wykorzystać,ale nie musisz.

Gdy ustalisz swoją wartośc kliknij na ok i tyle.

Jeśli głośność,którą ustawiłeś nie podoba Ci się możesz ją wycofać dając

u góry EDIT > UNDO.

To akurat jest małą próbką tego co można robić z amplitudą pliku.

Myslę,że teraz sobie poradzisz.Daj znać czy Ci się powiodło.

:slight_smile:

O, jak ładnie wyjaśnione ( adpawl i florky12 ). ;]

Dało to radę, udało mi się trochę podbić głośność (GoldWave’m).

Tylko czemu albo inaczej, szkoda, że szumieć zaczyna. :frowning:

Można to wyeliminować, czy to jest wada takich operacji?

A właśnie, inne programy też jeszcze przetestuję, a tymczasem gdyby ktoś mógł coś z tym Cool Edit Pro 2.0 poradzić…

O EDIT: Już coś jest, zaraz zobaczę, albo jutro dopiero. :wink:

Ten Cool Edit, to ma duże umiejętności. ;]

Dzięki, za pomoc. :slight_smile:

Według skanera głośności w MP3Gain, to w .mp3 o dB 108,2 udało mi się poprzez GoldWave’a i Cool Edit Pro uzyskać 112,3 dB. Zawsze coś.

Ponad ten poziom już nie umiem przejść. :slight_smile:

Dzięki, florky12. Teraz, gdy to napisałeś, wydało się, że chwilkę pooglądać, co tam jest, a by się do tego doszło.

Dzięki Wszystkim.

Kicior. :slight_smile:

Jeżeli by ktoś jeszcze, co miał, to proszę - dawajcie, zobaczę, jeśli będzie mi się jeszcze chciało i czas będzie. :wink:

W twoim przypadku domyślam się,że masz plik o niskiej amplitudzie.

Jest sposób na wyeliminowanie szumów.Jest to wtyczka,którą również posiada CoolEditPro NOISE REDUCTION.

Możesz spróbować się nią pobawić,ale żeby uzyskać zadawalającą jakość trzeba trochę w tym siedzieć.

Pozdr. :slight_smile:

Ale przeciez cool edit 2000 ma bardzo dobrze działająca funkcję redukcji szumów(noise reduction),wiele razy sie nia bawiłem.

Przy uruchamianiu programu masz do wyboru które opcje chcesz włączyć,więc można wybrać pogłaszanie i redukjca szumów i juz.

Zapisywanie chyba działa w niezarejestrowanej wersji ale tylko do plków wav(pcm)

Polecam również Nero Wave Editor który jest nawet lepszy od cool edita bo pozwala na umieszczenie całych efektów bezpośrednio na ścieżce(w postaci przycisków) a nie tylko efekt zmian dla zaznaczenia