Poszukuję podkładki chłodzącej do laptopa 15.6 cali. To laptop do gier i przydała by mi się podkładka, która by nieco zmniejszyła temperaturę i przy okazji służyła jako podkładka do położenia na kolanach (często gram np. na kanapie lub łóżku i lapka mam na kolanach).
Wasze opinie na temat poszczególnych podkładek także będą bardzo ważne, jeśli takowych podkładek używacie.
Cena do 170zł. Zależy mi także na tym żeby podkładka nie była za duża, najlepiej dedykowana dla 15.6’.
W moim lapku są 3 lub 4 wentylatory i dobre siatki na obudowie. Zawsze takową podkładką poprawi się cyrkulację oraz komfort rozgrywki.
Prosiłem o konkretne propozycje podkładek a nie wykłady, dzięki. Podkładka to nie tylko chłodzenie (choć jak temperatura spadnie nawet o te 5-10 stopni to bym się nie pogniewał).
Podkładka zapewnia większy dystans laptopa od podłoża co w samo w sobie poprawia cyrkulację powietrza - laptop nie zasysa powietrza ogrzanego z nagrzanego blatu/innej powierzchni. Poza tym schłodzona obudowa też przyczynia się do niedużych spadków temperatury.
Podkładki nie dają jakichś większych zmian temperatury, ale można liczyć na ok. 5 stomni mniej przy dobrych wiatrach i jak ukąłd chłodzenia laptopa nie jest spartolony.
Polecaną podkładką najczęściej jest ta:
Tania i spełnia swoje zadanie. Zawsze najlepszym wyborem jest podkładka, która wieje w każdy kąt obudowy - podkładki z jednym wentylatorem nie są specjalnie uniwersalne (no chyba, że bierzemy podkładke pod laptopa 15,6 z wentylatorem 200 mm), bo laptopy grzeją się w różnych miejscach. Podstawą jest też czyszczenie wnętrza laptopa, bo w pewnym momencie podkładka nie da nic.
Nie ma sensu przepłacać za przebajerowane podkładki.
A obudowa w pewnym stopniu chłodzi też bebechy. Podkładka chłodząca daje te parę stopni mniej co może pozwolić na osiągnięcie stabilnej temperatury jeśli układ chłodzenia nie ma już pełnej wydajności. Miałem tak z jednym Inspironem, pomimo zmiany pasty i czyszczeniu wiatrak nie osiągał pełnej wydajności i przy wymagających grach laptop był w stanie się wyłączyć. Z podkładką było ok.
Warto zwrócić jeszcze uwagę na kierunek wentylatorów. Jedna z podkładek z którymi miałem do czynienia wyciągala powietrze do dołu, a nie owiewala obudowy do góry. Akurat u mnie wentylator wypadał dokładnie pod wlotem chłodzenia więc oba wiatraki walczyły o powietrze ze sobą
No ja już przeczytałem sporo artykułów i użytkownicy deklarują spadek temperatury o 10 stopni przy niektórych podkładkach. Średnio mi się chce w to wierzyć, ale niech będzie nawet te 5 stopni. Przecież nie zaszkodzi.
Jeśli chodzi o obudowę lapka, to górna część jest z aluminium, dolna to chyba plastik oraz te siateczki.
Wszystko zależy od układu chłodzenia. Jeśli podkładka (z wentylatorami) zaburza standardowy układ chłodzenia to co najwyżej ale zyskasz te 5 stopni a nie stracisz. Dlatego często najlepszym rozwiązaniem jest zwykła podkłada bez dodatkowych wentylatorów która przez zwiększenie przestrzeni pod obudową poprawi cyrkulacje powietrza.
Rozumiem. Ale nie wiem jak mogę opisać układ chłodzenia. Mam laptopa Pulsara Z15. Wygląda to tak jakby były wentylatory na górze obudowy, na środku oraz w prawym i lewym górnym rogu (jak patrzysz od spodu).
Jeżeli twój laptop nie był czyszczony od conajmniej roku, a grasz przeważnie trzymając go na kolanach albo na łóżku to, wyczyść chłodzenie bo pewnie się już zapycha i dlatego są większe temperatury. Jeżeli jeszcze nigdy nie był rozkręcany lapek to radzę żebyś wymienił pastę termoprzewodzącą na jakąś lepszą bo to co dają fabrycznie jest tak marnej jakości że pewnie ta pasta już sobie wyleciała spod rdzenia procesora.
Jeżeli myślisz że zmniejszysz temperatury dzięki podkładce chłodzącej to mogę ci powiedzieć, że temperatury się nie zmienią.
Laptop ma ok 4 miesięcy dopiero, ale nie katuję go. Zresztą ja dopiero po 18 jestem wolny więc nawet nie miałbym czasu go katować, ale dziękuję za radę. Generalnie nie ma problemów z temperaturami, tylko CPU się trochę grzeje ale to niestety “norma” dla Puslara Z15. Pasta jest świeża.
Chyba zdecyduję się na Modecoma polecanego przez @LORDEK.