Dokładnie jak w tytule. Kupiłem podkładkę z eMAG (Agito) A4Tech X7-300MP. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie była zawinięta w rulonik tak, że zwija się do góry a nie w dół jak to widziałem w niektórych “unboxingach”. Już mija kilka dobrych dni kiedy różne przedmioty podczas używania tej podkładki próbują ją doprowadzić do ładu, ale nie wygląda to za dobrze… tzn. daje niewielki lub żaden efekt. Była też na dwie noce inaczej prostowana - raz zwinięta w odwrotny rulonik, a raz były na niej książki.
Z komentarzy w kilku sklepach wynika że nie tylko Ty masz z tym problem. Ze swojej strony polecam zwinąć w odwrotny rulonik i tak przytrzymać ze 2-3 dni, potem rozwinąć i obciążyć kilkoma ciężkimi książkami.
Możesz też spróbować umyć podkładkę pod letnią wodą i zostawić do wyschnięcia.
Miałem taką podkładkę i nie miałem z tym problemu. Często ją przewoziłem i wyginała się na różne sposoby. Za każdym razem wracała do dawnej formy i wyglądała jak nowa.
Zanurz całą podkładkę w wodzie i poczekaj, aż podkładka nasiąknie wodą dość intensywnie. Później wysusz, ale oczywiście bez prasowania żelazkiem lub wywieszania na kaloryferze. Poczekaj, niech woda sama wyparuje.
Dużo używaj podkładki i wyprostuje się. Też miałem zwiniętą podkładkę, ale po normalnym użytkowaniu wyprostowała się.
@Rivnin a nie miałeś przypadkiem podwiniętej jej do dołu, a nie do góry? Trochę dziwne wydaję mi się, że podkładka podwinięta do góry jak u mnie nagle się zacznie prostować Ja ją już w sumie trzymam jakiś tydzień tzn. używam, a w dodatku na rogach są położone różne rzeczy. Nie przeszkadza mi to, bo podkładka jest duża, ale nie zanosi się na to, że się wyprostuje dzięki temu :P
A to inna bajka w takim razie :). Może spróbuj ją odwrócić i położyć jakieś książki, najlepiej ciężkie, po kilku takich sesjach między użytkowaniami myślę, że się zacznie prostować
@Rivnin Wziąłem ją wilgotną w odwrotny rulon na całą noc + kilka godzin i w miarę to wygląda… Dalej się delikatnie podwija, ale nie chce mi się męczyć, a i powierzchnia podkładki i tak jest bardzo duża więc centymetr nie zrobi mi różnicy. Ciekawe tylko co za baran włożył ją w taki sposób do opakowania