Nie mogę zwiększyć napięcia w asrocku 939n68pv i tak sobie pomyślałem aby zwiększyć napięcie bezpośrednio tzw.po przez zewnętrzny regulator napięcia doprowadzić je do cpu bo podobno na kondensatorku jest napięcie prockaczy dobrze rozumuję? czy ma to prawo działać? i dlaczego po podkręceniu do 2.6ghz pc nie startuję nie włącza się nawet bios a przy 2.5ghz chodzi stabilnie? kręce tylko fsb
Czyli za małe napięcie,tak jak pisałeś. czyli 2,5 musi Ci starczyć i to jeszcze ciekawe czy jest stabilne(pierdzielnij jeszcze OCCT i zobacz czy błędu nie wywali) A w zabawe kondensatorami na Twoim miejscu bym sie nie bawił. jeżeli chcesz się bawić w większe OC to zainwestuj w lepsza płytke na am2+.(ale do tego dochodzi również wymiana pamięci)
z poziomu kondensatorów nic nie zdziałasz, za napięcie cpu odpowiada układ scalony. Możesz poszukać vmod’ów, ale w płytach głównych to rzadkość. Wgraj najnowszy BIOS, poszukaj inf. czy przypadkiem część ustawień nie jest ukryta ( w płytach gigabyta opcje oc ‘uwalniało się’ kombinacją ctrl + f1) możesz również poszukać gotowych zmodowanych biosów. Co do samego OC, ustaw mnożnik HT oraz pamięci na minimum, i kręć szyną.
– Dodane 24.12.2011 (So) 15:34 –
btw, widzę że płyta na chipsecie nforce 630a, miałem taką tylko z abita i tam było ładne oc, więc ograniczeniem jest bios a nie sprzęt, ew kontroler napięcia który nie ma opcji regulacji. Po za tym widzę że to jakaś płytka z niższej półki, w dodatku asrocka wiec uważaj na sekcje zasilania bo może iskrzyć