Podkręcanie Celerona D 2.66 GHz

Czesc. ostatnio kupilem karte GF 7600GS i mam 1280MB ram. Moj procek to celeron d 2.66 GHz. Chcialem wydusić z niego trochę wiecej mocy, ale nie wiem jak to zrobic. Mam plytę ASUS’a P4V800D-X. Gdy w biosie wchodzę w opcje podkrecania to mam AT Overclock Tuner ustawiony na [overclock 5%(można jeszcze zmienić na 10%,20% i 30%)] i Spread Spectrum ustawiony na [overspectrum 0,30%(mozna jeszcze 0,40% i 0,50%)] (nawet nie wiem co to jest to spread spectrum :? ). Niby ustawilem AT overclock tuner na 5% ale zwiekszylo to procesor z 2.66 na 2.73 GHz. Moze ktos zna sie na tym bardzo dobrze i podpowie mi jak podkrecic go w poblize 3.0GHz (o ile sie da :-), co przestawić, co ustawić, co zmienić itp, bo ja ciemna masa jestem z podkrecaniem :frowning: A napisze jeszcze ze wiatrak na procku mam Freezone Pentagram Extreme Cooling Division QV-100 AlCu+.

Złączono Posta : 09.12.2006 (Sob) 19:33

aaa zapomnialem… mój zasilacz to chieftec 450W (450AA-101A) :slight_smile:

Wyłącz tą funcję…a potem baw się skokowo AT Overclock Tuner…

wyłączyłem Speread Spectrum (Disabled) ale gdy chcę podkręcić procesor więcej niż 5% (wyzej niz 2,73GHz) to po zapisaniu ustawień nie wchodzi mi do Windowsa. Gdy ustawie na 20% wyłancza się monitor i komp na nic nie reaguje poza restartem :frowning: Co mam robic? HELP

zmień zasilacz

Zasilacz wymienilem pare tygodni temu i wedlug mnie jest bardzo dobry, w koncu to chieftec :lol: A dlaczego niby mam go wymieniac? Hmm

Ustaw dzielnik na pamięci/podnieś napięcie pamięci/ustaw im mniej agresywne timingi/podnieś napięcie procka.

McDracullo mow do mnie jeszcze. Niestety nie wiem jak to zrobic , bo nigdy nie bawilem sie w podkrecanie :stuck_out_tongue: Moglbys mi to powiedziec tak na chłopski rozum :slight_smile:

authentic_man google, szukajka forumowa. Multum tematów i informacji :slight_smile:

Poczytaj:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=248

Powiem Ci że to i tak nie ma sensu nawet jak go podkręcisz na 3 GHz to Sempron taktowany 1.5 GHz niżej pobije go w każdym teście. Jedyne co zyskasz to może 10 fps więcej i cieplejszy pokój.