Podkręcanie E5200 - 2.5 Ghz

Witam, podkręciłem mojego procka na 3.0 w miarę bez problemowo, pcu voltage przestawilem o 1 wiecej niz default. System jest stabilny temperatura w stresie ~55-60 C. Problem się pojawia gdy chcę go podkręcić trochę wyżej np. na 3200, restartuje się od razu albo zwiesza podczas ladowania windowsa. Czy moglby ktoś podeslać jakis poradnik w formie pisanej(te na youtube juz obejzalem i nie odpowiadaja na moja pytania) interesuje mnie jak ustawić dobrze ram nb voltage etc.

Moja plyta to MIS p35 NEO FR-2…

pozdro :slight_smile:

Ewentualnie jak komus się chce to moze napiac tutaj co i jak ustawic ;]

tak zmien chlodzenie i ochlon :stuck_out_tongue:

Może po prostu więcej na tej płycie nie pociągnie. 55-60*C to jest ok.

Sprawdź też maksymalną moc procesora jaką obsłuży płyta aby czasem nie zrobić sobie bomby dymnej z kompa.

Ponoc ten procek spokojnie do 3.2 mozna krecic, widzialem filmik na youtube jak na tej plycie do 3.5 krecil gostek i bylo git.

zestaw:

1x Socket LGA775

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/

Płyta główna: MSI P35 NEO2-FIR /intel P35/

Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition

Drugi dysk twardy: Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II

Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD4850 Zalman 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

Obudowa: Cooler Master Elite 330 (Black)

Zasilacz: Pentagram 430W Silent Force PSF-430-P12S

Dokupilem hd6870 XFX i dlatego krece procka.

ze ktos podkrecil ten procesor na tej plycie do 3.5 zupelnie nic nie znaczy moze ma lepszy model moze ma lepszy zasilacz moze ma lepsze ramy mozliwosci jest masa.Mozliwe ze mial jakis lepszy kwalek krzemu i tobie sie nie uda na tyle procka wykrecic

Kręć powoli. Najpierw przystanek 2.7GHz. A twoja płyta na z tym prockiem wejdzie co najwyżej na 3.2GHz. Następnym razem sprawdź sobie na stronie producenta: http://pl.msi.com/product/mb/P35-Neo2-F … CPUSupport .