Jak oceniacie swoim fachowym okiem parametry które dobrała apliakcja intel XTU? Wydajność w cinebenchu dzięki niemu jest większy o ok. 1000pkt lecz temperatury dosyć szybko wpadają w Throttling i troche mnie to martwi. Macie jakieś rady/pomysły aby zachować najlepszy współczynnik OC/Temperatur w nim?
Przesyłam screeny ze zmian oraz parametrów przed i po ich zmianie wraz z wynikami z Cinebench R23. Chce raz do tego dłużej przysiąść i mieć potem spokój.
Ustaw fabrycznie i jeszcze nawet zmniejsz. Te procesory są obarczone bardzo wysokim ryzykiem awarii na skutek błędów konstrukcyjnych, część na skutek zaniedbań produkcyjnych, a także wcześniejszych błędów w oprogramowaniu sterującym zasilaniem. Podkręcanie tego barachła, to proszenie się o kłopoty z utratą stabilności i potem reklamacjami. Ludzie nawet zaniżają w tym napięcia, żeby uchronić się przed awariami.
Obawiam się, że z tym procesorem spokój to będzie nieosiągalny luksus. Przede wszystkim zrób upgrade BIOSu płyty głównej do najnowszej wersji i zapomnij o podkręcaniu tego badziewia to może, powtarzam może jeszcze trochę ten sprzęt pochodzi. Będziesz miał dużo szczęścia jak zaczną się pokazywać BSODy a sprzęt będzie jeszcze obejmowała rękojmia albo gwarancja.
Hmm… mam go od paru miesięcy i działając na fabrycznych nastawach i potem aktualizując Bios z poprawką dla Inteli nie zauważyłem żadnych niestabilności czy braku responsywności systemu. Napewno problem jest aż tak poważny że wszystkie procesory z tej serii są obarczone tym problemem?
W tekście jest zawarta wiadomość opisująca i bios. Jest najnowszy z poprawką dla Intel. I co do BSOD’ów itd także odpowiedziałem powyżej uzytkownikowi Wasabi1084. Gwarancji i tak nie posiadam ponieważ ten procesor wyrwałem jako używkę bez niej za ok 600zł od znajomego a ten miał go jeszcze od kogoś innego który na i7 14gen sobie wymieniał więc latał on po wszystkich i ostatecznie zostaje u mnie.
Bardzo dużo. Zwykle problemy pojawiają się po ok. 12 miesiącach, aczkolwiek czasami szybciej. Po zmianach w UEFI z napięciem jakie w ramach poprawki wydał intel, jest szansa, że procesor nie będzie sprawiał problemów, ale podkręcanie go i grzebanie napięciach to niezbyt rozsądny pomysł.
To tym bardziej, nie podkręcaj, zostaw jak jest, 600zł to sobie na kebaby lepiej wydać czy coś innego, niż w błoto wywalać.
Rozumiem. Ale spokojnie, nie musisz mi zaglądać w portfel. Czyli rozumiem że ostatecznie nie pomożesz odnośnie tematu tylko będziesz pisał że nie, nie iii nie? Temat jest z zapytaniem o to jak najlepiej wyśrodkować OC/Throttling dla jego wydajności/żywotności a nie czy warto go podkręcać. Myślisz że nie wziąłem tego co wczesniej ostatecznie pod uwagę? No i… Dlaczego pomimo ,tak awaryjnego procesora" jest w wielu polecanych zestawach komputerowych od dosyć znanych osób w tym świecie? Nie chce go przecież żyłować na maxa do granic możliwości. Chce go zwyczajnie zoptymalizować. A nie ograniczać. Nowy mikrokod zrobił tu robote. Jak nie tutaj, pomoc znajde gdzie indziej, trudno.
Dobra to pokolej:
/
Myślę że jesteśmy na tyle dojrzali aby móc wziąć taką odpowiedzialność na siebie. Zganianie na kogoś nic nigdy nie da. Zawsze zgłębiam informacje które ktoś zaleca do zmian, nie robie tego ślepo przepisując i np. idąc za czyimś komentarzem ,napięcie procesora daj na 1,6V!„. albo ,wrzuć od razu offset na -0,5v!”.
/
Niektóre przypadki polecajek napewno, ale nie mówię tu o 1, 2 czy nawet 3 osobach. Jest ich o wiele więcej. To o czymś już musi świadczyć.
/
Dzięki.