Podkręcanie PIII 800mhz co i jak?

Jak w temacie nie wiem jak mogę go podkręcić… Czytałem jakieś poradniki i nic mi to nie dawało…;/ Mam płyte MSI 815EP Pro, 256mb (133mhz) (sdram)…

Najlepiej prosiłbym o pomoc kto robił tego typu rzeczy na starych kompach (nie chciałbym go zniszczyć, mimo że mam drugi) Pozdrawiam :slight_smile:

mam starego kompa :smiley: prawie jak twój tylko plyta abit i celeron 500 :smiley:

od razu, jaki zasilacz??

no zasilacz słaby codegen 300 albo 350 bo spojrzałem dokładnie bo już skręciłem kompa…

nawet nie próbuj podkręcać bo pożegnasz się z kompem…

jedyna możliwość to w biosie podniesienie FSB ze 133 stopniowo aż do mometu kiedy komp nie ruszy potem reset biosu poprzez zworke lub wyciagnięcie bateryjki z płyty gł. i wycofanie FSB do takiego na którym pracował stabilnie , ja swojego PIII 866Mhz podkręcam na FSB 150 (6,5x150=975Mhz)na standartowym chłodzeniu i zasilaczu no-name 300W i pracuje stabilnie już kilka lat, na markowych pamięciach można uzyskać jeszcze więcej.

po co??? nie lepie odciąć zasilanie na chwilke??zawsze można także napięcie podnieść :wink: ale ten coegen… ehhh :x

to lepiej nie :smiley: ehhehe dam sobie spokój,

mam jeszcze Core 2 Duo na Abicie ab9 i z Pentagramem 460W można pokręcić czy też będzie ostatnie pożegnanie?

Nie przesadzaj jeżeli jest to 300W i nawet codegen to można śmiało kręcić , ten procek nie jest prądożerny do tego jeden twardziel 1 napęd cd/dvd zapewne słaba karta graficzna i nadmiar energi na krecenie pozostaje.

kręcić można zawsze :stuck_out_tongue: tylko jak zasilacz szrot to jest większe ryzyko że się coś spali :stuck_out_tongue: ale różnie to bywa… niektórzy kręcą na no-name i nienarzekają :slight_smile:

Zbych1 ja na PIII mam 2 napędy i jeden zewnętrzny (razem3) i zestaw 2.1…

Złączono Posta : 19.06.2007 (Wto) 22:11

chodzi o to że nie chciałbym spalić ani PIII a tym bardziej C2D (na C2D zbierałem chyba z rok albo lepiej… xD)

ja osobiście nie spaliłem żadnego kompa :smiley: a teoretycznie ryzyko przy kręceniu zawsze jest…

ja na swojego kompa to zbierałem… dłuuugo :smiley:

no własnie kupiłem E4300 bo mówili że o/c na nim jest super, a ja sie teraz boje go kręcić…

długo zbierałem bo niewesołe jest życie 15latka hehe :wink:

błąd, możesz kręcić, zdążysz cofnąć nim się spali - grunt to dobry zasilacz + chłodzenie

piotrekplay ale mimo wszystko się boje xD bo jak coś spsuje to mnie z domu na kopach wysadzą (moze przesadzam :P) chodzi mi tylko o to czy na Pentagramie 460W moge spać spokojnie z kręceniem… Jak sie odważe… chociaż zawsze moge poprosić kuzyna ;D

ja mam kompa jak w opisie i wykręciłem bez przeskud do 3.2GHz na boxowym chłodzeniu i temperatury w normie :slight_smile:

na pentagramie możesz spokojnie podkręcać

rolkass tylko ty masz amacrox’a ;D jakbym miał amacrox’a to też bym sie nie przejmował ;d

a pentagramy chyba wcale nie są takie złe i masz 460W,

nie powinno być problemów :slight_smile:

trzeba było myśleć przy zakupie…

pentagramy nie są aż takie złe, możesz spróbować, tylko powoli…

chodzi o to że amacrox’ów nie było ani w areście ani w proline… a ja wysyłkowym sklepom nie ufam :stuck_out_tongue_winking_eye: