Podkręcanie proca - co i jak?

Ludzie. Udało mi się wycisnąć z tej płyty 260 FSP. Wg. mnie to trochę mało. Czy naprawdę ta płyta ma taki słaby potencjał ?

I mam jeszcze pytanko jaka jest bezpieczna temperatura procesora ?

50* to już jest max (w stresie)

Coś mi się nie wydaje. Na chłodzeniu BOX mam w stresie 49C. Sprawdzałem na paście oryginalnej i Arctic Silver 5

Ja również mam pytanko co do mojego proca, dam radę coś pokręcić?

Konfig bardzo podobny jak u kolegi wyżej, tyle że :

płyta FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H

Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 (350W), pasywne PFC

2 wiatraki 80x80 w budzie + Cooler na procu Pentagram Freezone HP-100 + pasta Arctic Silver 5

CPUZ

cpuz1mu8.th.jpg

cpuz2fv5.th.jpg

Ludzie ogarnijcie się trochę nie dość że najprostszych poradników podkręcania proców AMD nie potraficie zrozumieć to jeszcze post pod postem w dodatku Byczy proszono cię o podanie temperatur CPU pod orthosem ale to olałeś, poza tym 260FSB będzie dawało Ci 2860 Mhz co jest dobrym wynikiem jak na AMD. teraz odpalasz orthosa na 6-8 godzin (TAK godzin i bez pytań czy nie wystarczy super Pi)… na platformie AMD wraz z procesorem podkręcają się pamięci(mogę się mylić AMD x2 nigdy nie miałem) … zadowalającym wynikiem (najbardziej wydajnym) jest stosunkowo wysokie FSB na poziomie 800 i timingi CL4… żeby sprawdzić FSB wchodzisz w CPU-Z i sprawdzasz w zakładce memory ile tam jest (prawdopodobnie wyniki są dużo wyższe od tych, które ustawiasz w Biosie np. DDR667). HTT powinieneś mieć ustawione na x3 (czytałem że tak najbezpieczniej) potem jak już FSB ramu będzie bliskie 800 (w CPU-Z) obniżasz timingi. kilka razy superPi 3Dmark i koniec

Jak mam wam podać wyniki z ORTHOSA na FSB 260 skoro tutaj kolega mówi że temp 51 to maks. Włączam kompa widzę że po włączeniu super PI na dosłownie 1 min temp już podbija do 55 :]

Dwie godziny temp zresetowałem biosa i włączyłem ORTHOSA. Przed chwilą wstałem i jest 51C :] Więc jak by się sugerować wypowiedzią wyżej to sam standard zagraża życiu proca a co dopiero mowa o zwiększaniu napięcia.

65ba785f72131f3cm.jpg

jak temperatury zaczną dochodzić do 65-70 C to już powinieneś dać spokój z oc albo zmienić chłodzenie, FSB 260 RAM na 667 i CL5 sprawdzasz 6godz. orthosa jak wszystko jest ok (nie wywali błędu i temperatura w granicach 65*C) to zacieśniasz timingi RAMU

31288445da70eff3.jpg

Przy mnożniku x11 maksymalnie mogę wyciągnąć 240FSB przy Vcore 1.6 co daje temp 55C w luźnej pracy.

9b061ea8bf534fb5.jpg

Przy mnożniku x10 maksymalnie mogę wyciągnąć 260FSB przy Vcore 1.6 co daje temp 55C w luźnej pracy

W dniu 30.04.2008 , o godzinie 14:26 został dopisany post przez ByczY

Czy ktoś może mi powiedzieć od czego jest opcja: “Trfc for dimm” ??

W dniu 01.05.2008 , o godzinie 0:41 został dopisany post przez ByczY

Przy takich ustawieniach komp chodzi stabilnie:

411a9759c2ce4ead.gif

A jak Ci się to objawia że nie chce pracować? Komputer się zawiesza, wyłącza?

Dobre zapytanie :stuck_out_tongue: A więc powiem tak. Włączyłem dziś kompa ustawiłem fsb na 245 i sobie się ulotniłem na 2h:p Wróciłem zadowolony z myślą że test przebiegnie prawidłowo a tam w ORTHOSIE napisane “Execution halted.” I tam gdzie jest napisane GO podczas testu pisało albo stopping albo coś na czerwono nie pamiętam dokładnie.

W dniu 01.05.2008 , o godzinie 1:35 został dopisany post przez ByczY

Sprawdziłem drugi raz :stuck_out_tongue:

• Using CPU #1