Witam chciał bym się dowiedzieć na ile mniej więcej mogę podkręcić procesor bo w biosie już mam na maxa czyli 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+ a Everest pokazuje mi Maksymalna częstotliwość taktowania: 3000 MHz. Może ma ktoś w prawe w podkręcaniu procka i czy mi nie padnie po tym wyczynie. Parametry główne:
Zależy jakie masz chłodzenie na procku, bo po podniesieniu Vcore zacznie się grzać, i to porządnie.
Najpierw sprawdź jakie jest teraz ustawione Vcore w biosie, bo możliwe (prawie pewne) że co innego ustawiasz a co innego jest w rzeczywistości -> rzeczywiste będzie mniejsze o 0,4-0,8 V od wybranego. Nie wiem na ile pozwala ta płyta, niezależnie ile by się nie dawało nie ustawiaj więcej niż 1,75 V. Spalisz procesor.
Spoko, płytę główną masz całkiem porządną (ale zabytkową) a procesor … u mnie podobny (A XP 2000+ Thornton) chodził przez lata na FSB 200 MHz, i do dziś działa. Warunek: dobre chłodzenie i naprawdę dobry zasilacz.
Zasilacz mam 350W nazwy nie pamiętam, a co do chłodzenie obecnie to czy siedze 3 czy 6godz temperatura taka sama nie przekracza 50 ale mam zamiar wymienic pastę.
Teraz może mi ktoś powiedzieć jak mogę podkręcić w Biosie bo tego nie robiłem nigdy tylko zegar dałem na maxa.