Podkręcanie Procesora AMD Athlon XP

Witam chciał bym się dowiedzieć na ile mniej więcej mogę podkręcić procesor bo w biosie już mam na maxa czyli 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+ a Everest pokazuje mi Maksymalna częstotliwość taktowania: 3000 MHz. Może ma ktoś w prawe w podkręcaniu procka i czy mi nie padnie po tym wyczynie. Parametry główne:

Procesor obecnie: AMD Athlon XP, 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+

Częstotliwość zegara zewnętrznego: 133 MHz

Maksymalna częstotliwość taktowania: 3000 MHz

Bieżąca częstotliwość taktowania: 1800 MHz

Płyta główna: Abit NF7(-S) v2.0 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)

Wersja: 2.X,1.0

Mikroukład płyty głównej: nVIDIA nForce2 Ultra 400

Typ BIOS’u: Award (08/19/04)

Producent BIOS’u: Phoenix Technologies, LTD

Numer wersji BIOS’u: 6.00 PG

Temperatury:

Płyta główna: 33 °C (91 °F)

Procesor: 50 °C (122 °F)

WDC WD800JB-00ETA0: 38 °C (100 °F)

Możesz odblokować mnożnik. Tutaj jest coś o tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic409769.html

kijek za bardzo nie jaże z tymi mostkami wolał bym w inny sposób odblokować zegar

Innego sposobu odblokowania mnożnika w tym procesorze niema, ale ten jest śmiesznie prostu, rysujesz tylko ołówkiem jedną linię i masz odblokowany :smiley:

ło matko … czego to ludzie nie wymyślą !!

Po jaki grzyb odblokowywać mnożnik, skoro FSB jest dopiero 133 MHz?

Zależnie od rdzenia procesor powinien się dac uruchomić z FSB=166MHz, albo nawet 200 MHz (przy minimalnym podniesieniu Vcore).

Zależy jaki procesor.

levisek82 - zrób screena z programu CPU-Z, zobaczymy co to za wynalazek ten twój Athlon :wink:

CPUID CPU-Z screen

44961091.jpg

Powinien wytrzymać:

Vcore = 1,60(1,65) V i FSB =166 MHz

albo (mniej prawdopodobne)

Vcore 1,65 (max 1,70) V i FSB = 200 MHz

Zależy jakie masz chłodzenie na procku, bo po podniesieniu Vcore zacznie się grzać, i to porządnie.

Najpierw sprawdź jakie jest teraz ustawione Vcore w biosie, bo możliwe (prawie pewne) że co innego ustawiasz a co innego jest w rzeczywistości -> rzeczywiste będzie mniejsze o 0,4-0,8 V od wybranego. Nie wiem na ile pozwala ta płyta, niezależnie ile by się nie dawało nie ustawiaj więcej niż 1,75 V. Spalisz procesor.

więc może nie będę pchał się do tego bo nie robiłem tego nigdy a procki nowe nie są tanie patrzałem

Spoko, płytę główną masz całkiem porządną (ale zabytkową) a procesor … u mnie podobny (A XP 2000+ Thornton) chodził przez lata na FSB 200 MHz, i do dziś działa. Warunek: dobre chłodzenie i naprawdę dobry zasilacz.

Seryjnie jedna z wersji 3200+ miała vcore 1,75V więc nie martwiłbym się tym za bardzo. Byle chłodzenie trzymało go poniżej 60 stopni.

Zasilacz mam 350W nazwy nie pamiętam, a co do chłodzenie obecnie to czy siedze 3 czy 6godz temperatura taka sama nie przekracza 50 ale mam zamiar wymienic pastę.

Teraz może mi ktoś powiedzieć jak mogę podkręcić w Biosie bo tego nie robiłem nigdy tylko zegar dałem na maxa.