Podkręcanie procesora Intel Core2 Duo E6850

Witam.
Chciałbym podkręcić mój procesor Intel Core2 Duo E6850 (żeby coś z niego wycisnąć zanim kupie nowy), ale nie do końca wiem jak się do tego zabrać. Chodzi mi o podkręcanie przez BIOS.
Moja Płyta główna to GIGABYTE GA-EP31-DS3L.

Skoro nie wiesz jak się do tego zabrać i jesteś na tyle leniwy, że nie chce ci się sprawdzić jeden z wielu tysięcy poradników na temat, to tego nie rób.

Przeglądałem wiele tego typu świetnych poradników ale z nich dużo nie wynika.
Głównie chodzi mi raczej o to skąd mam wiedzieć jak np. ustawić napięcie pamięci ram itp.

Tak jak w każdym poradniku. Podkręcając czy RAM czy CPU zwiększasz co trochę napięcie i odpalając system sprawdzasz programem typu AIDA stabilność działania.

Najpierw srawadź temperatury pod obciążeniem.

Odpuść, chyba, że WYŁĄCZNIE w celach naukowych.
Twój procek sprzed 10!!! lat ma wydajność na poziomie Atomów z serii N3xxx., co oznacza, że +5% lub nawet +10% da CI literalnie… NIC:D

Stara płyta, stary zasilacz, no i zabawa w podkręcanie, to najlepsza droga do utraty sprzętu.

A jak koniecznie chcesz mieć mocniejszy procesor, to cud techniki o nazwie CORE 2 QUAD Q6600 dostaniesz na Allegro za 40 zł, wydajnościowo jest on o 50% wydajniejszy od Twojego. Penie coś o lepszym stosunku cena/jakość też znajdziesz jeszcze.

Skoro to tylko 10% to faktycznie nie ma sensu.

Procesory z serii C2D kręcą się nie najgorzej, choć ten jest w litografii 65 nm i dość wysoko taktowany , więc może być różnie. Zysk czasem jest nawet ok. 40%, ale na pewno nie jest to regułą. Ja podkręcałem procesor C2D 1,6 GHz na 3 GHz, a 2,6 GHz na 3,8 GHz. Bez podnoszenia jakichkolwiek napięć z 2,6 na 3,6 GHz. A to jednak robi różnicę.
Niemniej faktycznie to już trochę zabawa i lepiej (jak masz możliwość) rozejrzeć się za czymś nowszym.

1 polubienie

jasne, ale to zabawa np. trzeba by zacząć od wymiany pasty, nie poradników :wink: Dodatkowo, to i tak do jakichś w miarę znośnych gier/grafiki trzeba jakiegoś quada, który kosztuje grosze. Czy to jakieś xenon, czy quad.

1 polubienie