Podkręcanie procesora intel pentium 4 CPU 2.8Ghz

Witam chciałbym podkręcić dany procesor do 3.2Ghz, jestem w tych sprawach zielony i mam nadzieję na wasze podpowiedzi 

płyta główna Gigabyte Ga-8I195PL-G Rev 2.0

Ram 1,5GB

Zasilacz :Modecom 420W

chłodzenie: procesor przegrzewał się, po wymienieniu pasty termoprzewodzącej już nie, jestem skłonny wymiennić chłodzenie  

A jaki procesor?

Aby poprawnie Podkręcić procesor musisz mieć jakaś wiedzę na dany temat a nie tylko FSB podwyższać albo mnożnik… to nie wszystko…

mam kumpla który podkręcał procesor, może pomóc 

Uwierz mi że nie opłaca się podkręcać tego procesora zysk wydajności będzie znikomy, wzrośnie natomiast pobór prądu jak i ilość wydzielanego ciepła.

mam zamiar kupić procesor z serii intel core 2 duo ze względu na pasujące wejście do płyty, prawdopodobnie mozna je ładnie podkręcić

Każda sztuka podkręca się inaczej, ale żeby dobrze podkręcić procesor musisz posiadać dobry  zasilacz jak i płytę główną. 

Jeśli to ta płyta: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=1915#ov 

to niestety nie obsłuży procesora z serii Core 2 Duo ( pomimo tego że LGA775 ).

Aby zyskać realny wzrost wydajności musiałbyś wymienić całą jednostkę, nie opłaca się już tego modernizować, bo i tak nic z tego nie będzie.

Przy obecnym procku to nie ma sensu fakt a;e gdyby zakupił C2D e 2180 to już jakiś sens jest :wink: no i chłodzenie musiałby sobie ine dokupić bo boxowe odpada…

Nic lepszego poza Pentium 4 tam nie wejdzie, a to już mocno archaiczny procesor.

Pomyśl nad zmianą płyty głównej.

Wszystkim dziekuję za odpowiedź postaram sie załatwić lepszy sprzęt to może pogadamy kiedyś o tym jeszcze… Miłego dnia