Witam mam problem mam płytę główną asus p5n-e sli i intel core 2 quad q6600 oczywiście chłodzenie ninja 2 potrzebuje uzyskać z 3.2 -3.0 Ghz. Szukałem w wielu poradnikach lecz nie mogę znaleźć tych funkcji w biosie phoenix. Słyszłem że mój procek można kręcić bez przeszkód tylko trzeba to kontrolować zachowanie pc. Mógłby mi ktoś pomóc ?
Szczerze to ja radziłbym sprzedać tego kompa na części, dołożyć i kupić coś na AM3+, ponieważ jest o tyle dobry, że nie ma z nim tak jak z Intelem, że co nowa seria procków trzeba mobo wymieniać…
Jak na ten i najbliższy czas nie mam możliwości dołożenia do czegoś więcej, staram się wyciągnąć ile się da z tego co mam
Podaj po kolei wszystkie zakładki jakie masz po lewej stronie po wejściu w setup, to Ci powiem gdzie masz OC.
dzięki za link do książki do płyty zaraz się pobawię i jak nie będę dalej wiedział czy nie będzie mi wychodziło to pisze
– Dodane 17.03.2013 (N) 19:39 –
niestety nie dałem sobie rady w tej chwili mam ustawione oc na 5 % jak daje na 10% to bluescreen tu jest album sory za jakość ale wszytko robione tabletem sony
Wyłącz to automatyczne OC i kręć samym ratio, czyli mnożnikiem, ponieważ przez FSB podkręcasz szynę CPU,PCI-E i pamięci i w tym momencie musisz bawić się timingami, a przez mnożnik przetaktowujesz sam procesor i wtedy tylko manipulujesz napięciem procesora. Na domyślnych taktowaniach sprawdź sobie w CPU-Z jaki domyślnie ma vcore Twój procek, następnie ustawiaj co 3 mnożnik, załącz OCCT. Jeżeli przejdzie, znowu wchodzisz w BIOS i znowu np. o 3 podnosisz mnożnik i tak do skutku, aż komp się będzie zawieszał, lub nie przejdzie testu OCCT. Jeżeli pojawi się jakakolwiek nastabilność, wtedy po prostu o jedną wartość do góry podnosisz vcore dotąd, aż nie zaskoczy, tylko lepiej nie szalej z tym, bo wystaeczy, ze przegniesz o 0,1V i spalisz procka, dlatego lepiej poszukaj sobie w necie info na jakim max. vcore ten procek może działać.
czyli samym napięciem procesora działam i on nie ma mnożnika tylko zmieniam napięcie ?
– Dodane 17.03.2013 (N) 22:17 –
zwiększam jego napięcie standart jest 1,264 zmieniam na 1,3xx ale nic się nie dziej CPU-Z nie widzi zmiany napięcia przy vcore
Najpierw kręcisz mnożnikiem. Jeżeli komputer się zawiesi/pojawi się czarny ekran zaraz po wyjściu z BIOS setup/ pojawi się bsod/procek nie przejdzie testu do wtedy zwiększasz mu napięcie. Zapisujesz zmiany? Skoro nie widzi zmiany napięcia to wychodzi na to, że wychodzisz z setupu bez zapisywania zmian - musisz wcisnąć F10 i potwierdzić zapisanie zmian i dopiero wtedy zadziała.
Jakim mnożnikiem? Procki pod Socket 775 (oprócz tych z przyrostkiem Extreme albo X w numerze modelu) mają zablokowany mnożnik!
nForce i chipsety Intela na LGA775 umożliwiają bezpieczną zmianę FSB bez podnoszenia PCIe (ustaw sobie sztywno na 100MHz i będziesz miał święty spokój).
Wyłącz automatyczne O/C ( JumperFree Configuration>AI Tuning na Manual, Overclock Options również ma być Disabled ), ustaw sobie prędkość PCIe na 100MHz (JumperFree Confirguration>System Clocks>NB PCIe Frequency (MHz) )i kręć FSB (JumperFree Configuration>FSB & Memory Config.>FSB (QDR) MHz). Po każdym skoku np. co 15MHz zapisz F10 ustawienia, wejdź do Windowsa i przetestuj programem OCCT na 30-45min w trybie Large Data Set (a potem ewentualnie Small Data Set, żeby sprawdzić ile maksymalnie się CPU nagrzeje). Jeśli nie wyskoczy Ci błąd, możesz jechać dalej. Jeśli jednak Ci przerwie test - podnieś nieco napięcie ( JumperFree Configuration>Voltage Control>VCore Voltage jedno, dwa oczka w górę - tylko żebyś nie przeholował ), zapisz ustawienia itp… i znowu odpal OCCT w Large Data Set. Jeśli wtedy nie wyskoczy Ci błąd - kręć dalej :).
P.S jako że nie mam na żywo styczności z tą płytą główną, napisałem to na podstawie instrukcji a widzę, że są nieco inne nazwy zakładek. Mimo wszystko powinieneś się odnaleźć .
dzięki testuję i zdam relację w najbliższym czasie