Chciałbym podkręcić procesor. Ale nie wiem jak to zrobić. Mam taki program EasyTune5 Pro i
bardzo nie wiem jak się nim posługiwać. Coś tam próbowałem, ale…Nic z tego jak uruchamiam ponownie kompa to wszystko się resetuje (w programie). Morze ktoś wie jak go używać?! Bardzo proszę o pomoc. I jeszcze jedno, czy morze wiecie co się liczy: Magistrala fsb czy Mhz procesora? Morze coś innego? Proszę o pomoc.
Może jest inny program? Z góry dziękuje.
Mój procesor to: Intel Pentium Dual-Core2 E5200 2.50 Ghz
Zasilacza niestety nie znam tylko wiem, że jest to 400W
Chłodzenie było w zestawie (też nie wiem jaka firma).
Właśnie bardzo ważny jest zasilacz, żeby to wytrzymał. Jeśli możesz rozkręć komputer i zobacz. Nie wiem po której stronie jest podana u Ciebie marka, u mnie była po prawej.
Zasilacz akurat jest najmniej ważnym czynnikiem jeżeli chodzi o podkręcanie procesora. Nie wiem dlaczego wszyscy ostatnio zaczęli stosować wielkie hasło: ZASILACZ. Kupujesz nowy komputer - musisz wymienić zasilacz, zmieniasz kartę grf. - musisz kupić nowy zasilacz, itp, itd.
może - pisze się przez “ż”
jak zaczynasz kręcić FSB to nie tylko trzeba spojrzeć na to czy procesor da radę, ale także płyta główna i pamięci
spróbuj nie bawić się tego typu programem a w BIOSie zmienić FSB na początek o 5% - niestety czasem super efektów podkręcania nie zauważysz. Czasem uda się 20-30% zmienić a czasem nawet 10% się nie da. Tylko najważniejsze pytanie. Czy w ogóle opłaca ci się zabawa? Jak nie zmieniasz chłodzenia referencyjnego to procesor będzie pracował na większych temperaturach - przez co szybciej się zużyje. Z pustego to i nawet Salomon nie naleje - tak samo tutaj - Zawsze są efekty uboczne… Przecież nie masz złego procka - sam mam w lapku T9300 (2,5 GHz Core 2 Duo) i tylko przez mniej jak 1% czasu używam w 100% procesor.
może wąskim gardłem u Ciebie jest karta graficzna. Jak zauważasz kiepskie działanie gier to przy tym procku lepiej kartę zmienić lub z nią się pobawić w podkręcanie
powyższy komentarz pozostawie bez komentarza,to samo można powiedzieć,nie wychodz na podwórko ,mój kolega wyszedł i go zabili,po drugie podkręcanie procesora jest dość bezpieczne jeśli robi się to z głową i podkręca się go w Biosie a nie programami z pod windowsa!!
Spokojnie moja karta wystarczy jak dla mnie. Jest to GeForce 9500GT 1GB DRR2. Dla niektórych ta karta to jest do wyrzucenia. Mi się podoba. Jak już jestem w temacie to jak podkręcić Kartę graf.?
Najpierw się dobrze zastanów czego chcesz. Jednym zaprzeczasz drugie…
Tak jak pisał już ktoś wcześniej - sprawdź markę zasilacza. Później zapoznaj się z biosem. E5200 to bardzo ładny model do kręcenia, ale płyta główna musi na to najpierw pozwolić… Podaj jej model…
ps. na pytanie w stylu: mam samochód, pojemność 2.0 - jak go podkręcić? nie jest łatwo odpowiedzieć…
Napisałem że “dodatkowo” czy można podkręcić kartę. Markę płyty głównej już podałem. Jak chcesz wiedzieć model to później ci napiszę bo korzystam z innego kompa… . Co do procesora chcę go podkręcić za pomocą jakiegoś programu. Nie chcę wyciskać z niego maksimum mocy bo chciałbym jeszcze używać mojego dotychczasowego chłodzenia.
– Dodane 15.12.2009 (Wt) 21:30 –
Płyta główna to GIGABYTE. Wg. mnie są 3 warzne info.:
a)G31M-ES2C
b)GA-G31M-ES2C
c)“Check Number: 8400”
Jak jest coś innego potrzebnego to proszę o podpowiedź gdzie tego szukać.