Podkręcanie przes FSB

Siema mam kolegę który chciałby podkręcić procesor. Ma Core 2 Duo E7200, ale posiada FELL III 500w :frowning: Z tego co się orientuje to ma on zabezpieczenia przed pociągnięciem reszty do piachu (oczywiście seria III) :smiley: Jakby chciał podkręcić tylko przez szynę bez zmiany napięć to było by OK ?? W przeszłości zamierza wymienić…Tylko nie mówcie że to szrot bo to akurat wiem …

Podaj dokładny config kompa.

Mój E7200 na standard napięciu jedzie ok 3,3GHz.

Trochę trwało,ale napisał :

Core 2 Duo E7200

GeForce ZOTAC 9600GT

Gigabyte GA-EP35-DS3

Corsair 2x1GB XMS2

Chyba tyle wystarczy

Wchodzisz w BIOS > M.I.B. i tam masz CPU Host Click Control, bierzesz to na enable i zmieniasz wartość co ok 10-20MHz. Odpalasz kompa i programem Orthos testujesz stabilność.

Jak komp nie będzie się włączać lub resetować to podwyższasz o oczko napięcie dla CPU (CPU voltage control) i możesz jeszcze zwiększyć trochę dla DDR.

Jak podwyższanie napięcia nic nie da to zmniejszasz Memory frequency.

A jeśli nie wystartuje to mam wyłączyć kompa i przestawić zworkę CMOS i uruchomić kompa ??

No to chyba jak to nie pomoze To wyciag bateryjke na okolo 1 min i wsadz ja spowrotem . Pamietaj aby to robic przy wyłaczonym kompie ;]

minuta czasami nie wystarcza: viewtopic.php?f=7&t=267235

A co z zasilaczem ?? Jak nie będę podnosił napięć to będzie w porządku ??

Ja bym go wymienił bo może być ie ciekawie…

Jeszcze jedno pytanie …Jakie programy do :

• pomiaru temp CPU

-do katowania procesora :twisted:

-i do patrzenia taktowania

• Core Temp

• Orthos

• CPU-z :slight_smile:

Dzięki adam749 i Heo jak powinna być max temperatura w stresie ??

ok 70-75*C

Mój coprawda chodził ok tydzień na boxie, miał 90*C i 3,5GHz i nic sie nie stało, ale jakby dłużej był to chyba nie trzeba pisać.

Po 2 tak na co dzień (nawet w grach) nie zrobisz tak żeby używał 100% CPU tak jak orthos i to zawsze będzie trochę mniejsza tempka.

Podkręciłem do 3.00 GHZ a na 3.13 GHZ nie idzie. Przy wczytaniu Windowsa albo wcześniej wywala blue screen :co: Pomóżcie

EDIT\\

Już nie ma problemu. podniosłem napięcie i działa na 3.13 GHZ w stresie ma 62-63