tak, dram timing selectable zmian na manual i na początek wpisz 6-7-7-19 patrząc od góry, resztę zostaw na auto (przynajmniej na razie)
I teraz od nowa sprawdzić ram?
tak i daj znać, na 30 minut wychodzę, ale zobaczę jeszcze jak wrócę
Ok już robie
Ten co miał sprawdzać wszystkie ma już 105%i nic nie wykrył
I dobrze. Zaleca się sprawdzać do 300-400%, ale skoro jest już ponad 100% to powinno być dobrze.
Będziesz chciał jeszcze podkręcać procesor dalej?
Do jutra. Idę spać.
W sumie to nie wiem czy to opłacalne pewnie musiałbym się znowu z tym biosem męczyć ale jak byś mi powiedział jak to do 3.20-40 bym dociągnoł.
Jutro.
Spoko, ja go dociągne do 300 %
Warto sprawdzić czy komputer zadziała przy FSB 400.
Możesz to zrobić, jednocześnie daj początkowo niższy mnożnik (CPU Clock Ratio) np. 7 co da 2,80 GHz (powinien ruszyć nadal przy napięciu 1,35V). Później będzie można zwiększać do 8x400=3,2 GHz, albo 9x400=3,6 GHz, chociaż to będzie wymagać większego napięcia 1,4-1,5V. Równocześnie obniż mnożnik pamięci (system memory multiplier) do 2, co da Ci równo 800 MHz więc nie będzie problemu z pamięcią. Pamiętaj, żeby PCI ustawiać na sztywno na 100MHz a nie na Auto, napięcia i opóźnienia pamięci też lepiej ustawiać ręcznie.
Jeśli się nie włączy i nie będziesz mógł wejść do biosu zresetujesz płytę zworką i wrócisz do ostatnich działających ustawień.
Przepraszam aktualnie jestem w pracy będziesz na forum około 5?6?
Powinienem być w domu. Jeśli będę to otworze forum i co jakiś czas tu zajrzę.
Ok, dzięki
Już jestem. Jeśli masz czas to możemy zacząć