Chciałbym podkręcić tą kartę ale nie wiem jak dużo mogę:( Posiada ona 256 MB pamięci oraz 128 bitową magistralę oraz taktowanie na 400 Mhz . Jaki jest próg podkręcenia??
Podkręcaj ATITool’em Gpu minimum do 450mhz a pamięć z 200 do 240
gdzie dostanę ten program??
thx
tylko ostrożnie . podnoś MINIMALNIE taktowanie np co 5 MHz
trochę się pogubiłem ATITolls mam Core oraz Memory. Memory mam na 200 czyli jak coś do 240 zwiększyć:) A core mam 250 i do ilu zwiększać?
memory to pamieć zwiększ ją narazie do 220
a core to GPU zwiększ do 300
memory podniosłem do 240 a GPU do 360
i wszytko hula spox :)bardzo mnie teraz kusi aby zmienić BIOS karty na 9600
ale nie wiem czy mi się uda:( trochę to jest pomieszane:P
a stabilnosc sprawdziles, co z artefaktami ??
na jakim rdzeniu jest karta, jakie ma pamieci, timingi… duzo pytan, malo faktow
skad wiesz, ze karta ruszy na ustawieniach r9600- 400/300 ?
wraz z podkrecaniem rosnie zapotrzebowanie na prad- zasilacz wytrzyma stale podkrecona karte ?
heh, masz ‘‘troche’’ stron do poczytania, na poczatek
stabilność sprawdzona zasilacz mam 400 W Tracera
:o Ja bym zmienił zasiłkę bo ci może kompa pociągnąć tak jak słynne Feele 400W weź Fortron 350W
mam pytanie czy aby podkręcenie zadziałało to muszę mieć uruchomiony program ATITools cały czas? bo zawsze gdy uruchamiam go po starcie kompa to są początkowe ustawienia i muszę zładować od początku te z podkręcenia:) o co z tym wszystkim chodzi??
Nie
Bo po podkręceniu musisz tam to zapisać “Clock” coś tam nie pamiętam…
Zmień zasiłke bo możesz mieć kłopot jak ci komp do nieba pójdzie…
Niestety te karty mają to do siebie, że po restarcie kompa taktowanie wraca na standardowe. Tak więc musisz zapisać sobie w AtiTool profil z podwyższonymi zegarami i wczytywać je po każdym restarcie.
Nie jestem do końca pewien, ale możesz chyba wyeksportować BIOS z karty, podkręcić programem RaBiT(Radeon Bios Tuner) i wgrać go spowrotem do karty.