Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale zastanawiałem się nad podkręceniem grafiki i procesora, głównie chodzi mi o to żeby spokojnie pograć w Pes 2017 który racze nie ma wysokich wymagań, ewentualnie starsze gierki typu AC II czy Spec Ops The Line, więc myślę że raczej można coś jeszcze z tego sprzętu wycisnąć, pod takie wymagania. Z tym że nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy i nie chciałbym niczego popsuć, poradników mnóstwo, programów też, nie wiem za co się zabrać. No i druga rzecz, że to staary sprzęt, więc warto ryzykować? Jakimi programami itp? Zasilacz Antec VP500.
W kwestii OC wiele zależy od twojej płyty głównej i biosu. Karty graficznej raczej nie ruszaj - wersja GT była już wersją lekko podkręcają fabrycznie z tego co pamiętam (a GTX wersją bardzo podkręconą) bo sam taką miałem i dałem rade ją usmażyć przypadkowo (12 letniej szwagierce zawiesiły się Sims 3, karta się przegrzała i jebs - nową trzeba było organizować bo się pamięć usmażyła). Z tego procesora wiele nie wyciśniesz, szczególnie na stockowym chłodzeniu - ja wersję e7300 (2,66GHz) podkręciłem do 3GHz i nie było większej odczuwalnej różnicy w grach. Jeżeli płyta główna jest zjadliwa i zasilacz nie pochodzi z czarnej listy to raczej zainwestuj 60-70zł na Allegro w zakup jakiegoś Q6600 który ma 4 rdzenie i można go ładnie podkręcić do 3GHz co w połączeniu np z 4GB RAMu i lepszą grafiką (ja na złomku mam Radeona 7700HD) pozwala nawet odpalić Wiedźmina 3 (na powiedzmy w większości wypadków stablinych 25fpsach przy niższych detalach). W kręcenie programami raczej się nie baw - to nie działa aż tak spektakularnie jak by sie można było spodziewać - raczej powinieneś poczytać trochę w necie o OC ogólnie, napięciach, zegarach i mnożnikach i ręcznie metodą prób i błędów w BIOSie działać. I tak jak wspominałem - standardowe chłodzenie Inteli to nie jest sprzęt do OC - tutaj też powinno być coś wydajniejszego i oczywiście dobrze wietrzona buda. Jak chcesz sprawdzić co możesz wyciągnąć z tego sprzętu to wpisujesz w google np. EP43-DS3L + Q6600 OC (ja tak szukałem do mojego zestawu) i wtedy może trafisz na jakimś forum na porady i ewentualne możliwości, ale bądź gotowy na przeinstalowanie BIOSu w pierwszej kolejności. No i podstawa - wszystkie rady które tu podałem stosujesz na własną odpowiedzialność - jak usłyszysz krótkie BZZT! i komputer się nie włączy więcej to nie moja wina i nie biorę na siebie żadnej odpowiedzialności za to co zrobisz z przekazanymi przeze mnie podpowiedziami - jak coś usmażysz to na własny rachunek
Te prze/takty o kilka MHz nic nie dają.
Ok, tak myślałem. W takim razie odpuszczę, Na tym Q6600 byłaby zauważalna różnica? Bo na allegro widzę do 100 są, więc w takich granicach można doinwestować. Ten Radeon póki co odpada bo widzę podchodzi pod 400 zł Przedtem myślałem nad GeForce GT 710 2GB DDR3 bo w miarę przystępnej cenie, tylko nie wiem jak się ta karta sprawuję i czy warto do tego procka, płyta główna też raczej staroć(msi mainboard g31tm-p35).
Różnica będzie odczuwalna - 4 rdzenie i z 2MB do 8MB pamięć procesora. Podkręcisz do go 3,0 i podziałasz na tym. Płytę masz dobrą - P35 są bardzo dobre do OC, jedyna ich wada to 2 sloty na RAM więc trzeba kupować 2x2GB a jest to droższe niż 4x1GB.
Co do karty graf: http://allegro.pl/xfx-core-edition-radeon-hd-7770-1gb-gddr5-gw6m-i6729367031.html
ja mam ten model i kupowałem go za jakieś 330zł nowy i to z 2-3 lata temu więc nie wiem gdzie ty je widziałeś po 400
http://allegro.pl/silentiumpc-fera2-he1224-v2-2x-enermax-t-b-bcm-i6733857190.html takie mam chłodzenie na procesorze i oczywiście świeże pasty termo. Przy dobrej konfiguracji q6600 może lecieć stabilnie na 3,4-3,6GHz, ale to już dużo zabawy i zmian napięć na procki, ramie, rdzeniu itd - do 3,0 przy niedużych modyfikacjach jest pełna stabilność (ja tam mam na płycie p43 od Gigabyte).
Ok dzięki. A grafikę jakąś pod ten procek i płytę w granicach 150-200 polecisz do podkręcenia lub nie, żeby była zauważalna różnica od tej co mam obecnie? Bo jak pisałem nie gram ogólnie w gry, więc żadne Wieśki czy GTAV jedynie coś z tych co wymieniłem wyżej, ew jakiś Batman Arkham City. Myślę że pod te wymagania, do tej ceny powinna być jakaś solidna karta.
Tak jak pisałem - ja mam HD7700 1GHz Edition i działa ładnie to co potrzebuję (a potrzebuję niewiele bo mam X360 i XO). Q6600@3,0GHz+4GB Ram OCZ 800MHz i do tego HD7700 - Tomb Raidera z 2013 na Medium/High grałem w Full HD, Diablo 3 działa płynnie, WoW przy detalach Medium tez… ciężko mi co kolwiek innego powiedzieć. Nie siedzę w sprzęcie PC już od dłuższego czasu - tylko to co mam bo pracuję na MBA a gram na konsolach. Z doświadczenia wiem że RAMu i GPU raczej nie kręć, skup się na wymianie procesora na coś bardziej gamingowego b seria Core2Duo EXXXX była raczej biurowa i za dużo się na nich nie wykręcało. Stosunek mocy do ceny fajny jest teraz na Q6600 (nie kupuj Q6700 bo to tak naprawdę fabrycznie podkręcone Q6600), a jak masz kasę i chcesz pograć w nowsze gry to szarpnąć się na Q9550 ale t już wydatek z 250zł pewnie.