Podkręcanie Xeon E5 1650

Witam!
Złożyłem ostatnio zestaw, w którym chciałbym podkręcić procesor
Specyfikacja:
Xeon E5 1650
Lenovo S30 Motherboard
24Gb RAM (6x3) DDR3 1333Mhz
Zalman CNPS14X
SPC Elementum E2 550W
Ostatni raz gdy coś podkręcałem to zmianą samego FSB i parę innych parametrów :slight_smile: a tu już mnożniki (teoretycznie proste, ale nigdy się tym nie zajmowałem, wiem mniej więcej tyle że mnoży się przez 100Mhz).
Wrzucam parę zdjęć z Biosu, prosiłbym o pomoc, jak wszystko poustawiać tak żeby Windows nie wywalał co po moich próbach się dzialo. Pozdrawiam

Kup normalny komputer, nie serwer… :wink:
A powodów może być od groma:

• miana napięcia i przegrzanie procka/ płyty,
  • zmiana fsb i błędy pamięci,
  • zmiany mnożnika procka i jego niestabilna praca.

No i nikt nie poda Ci „dobrych ustawień”, każdy kawałek krzemu jest inny, a 10 letni set może być dowolnie zdegenerowany.

Jedyne wyjście to zabawa o 100 lub nawet 50 i minimum 15 minut ooct po każdym podkręceniu. Jest dobrze, lecisz dalej, jest źle, to obniżasz parametry.

Ps. Ty to jesteś bogaty, kupić takiego prądożernego potwora i jeszcze kręcić… :wink:

Masz napisane base speed 133 wiec będzie o 133 a nie 100

Po prostu idziesz z mnożnikiem do góry i jak np po stres teście będzie Ok to ponawiasz

Potem jak masz pierwsza pseudo stabilna prędkość robisz po teście godzinnym i jak coś wyjdzie to zmniejszasz mnożnik w dół lub podbijają napięcie

Tyle w samej teorii. Tylko pytanie czy podkręcanie procesora coś da?

Dzięki za odpowiedź. A oprócz mnożnika, mam zmienić gdzieś coś dotyczącego mocy, taktowanie ramu itp.?

Nie, tylko mnożnik procesora

Moc możesz próbować zmieniać jak będzie niestabilny

Mam jeszcze pytanie.
Nie spodziewałem się ogromnych wyników, ale sądziłem że chociaż symbolicznie do 4.1Ghz da radę. No i ustawiłem te Core Ratio Limit na 31 (31x133=4123). Nie widać żadnych zmian. Powyżej zrzut z HWinfo, i nie poszedł wyżej niż Turbo. Czy jeśli wyłącze Turbo, to faktycznie taktowanie będzie na poziomie od 3.2 do 4.1? Temperatury sprawdzałem, dołożyłem do chłodzenia dodatkowy wentylator 120mm i jakieś 90mm na sekcje zasilania (ma radiator). Dzięki z góry za odpowiedź i pozdrawiam
EDIT: Ponadto, gdy ustawiłem wartość Core Ratio Limit na 20 częstotliwość wcale nie spadła.

Miałem kiedyś takie cuś. to się podkręca za pomocą wymiany procesora.
W xeonach starych robiło się tak

Teraz nie wiem, ale poszukaj , jest masa entuzjastów
Zaklejanie taśmą, lutowanie, itd
I z procka za 50 zł robisz takiego za 500
Może to?

Jedyna opcja w tym przypadku.

Niezbyt bolesne bo te procki są tanie.