Witam
Mam komputer z:
Xeon E5450 (mod z lga771 na 775)
Asus P5QSE2 (chipset p45)
Chłodzenie Zalman CNPS10X quiet
Chciałbym podkręcić ten procesor, jednak szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać. Wiem że w internecie były już takie tematy, ale gdy ja próbowałem coś zrobić nic się nie udawało.
Bios który tu jest, jest jednym ze starszy. I tak jak czytałem, zwiększa się FSB. Jak ja to zmieniłem, to przy uruchomieniu Biosu komputer wskazywał że faktycznie procesor jest podkręcany np. na 3,4Ghz, jednak w Windowsie nie można było odczuć żadnej różnicy, ani nie było napisane że jest wyższa częstotliwość? Co mógłbym jeszcze tu zrobić? W następnej wiadomości wyślę zdjęcie Biosu. Z góry dziękuje Pozdrawiam
Dysk SSD właśnie jutro przyjedzie. Ma do tego dobry chipset, a ja sam zamocowałem dodatkowy wentylator na radiatorze mostka północnego. A pamięci jakoś wyżej jest sens? I z jakimi nacięciami? Są tu po 2xG.skill ddr2 6400 i 2xkingston 6400
Nie chodzi o mostek, ale o sekcję zasilania. Przy większej zabawie w OC poleci w górę pobór mocy, więc i zasilacz swoje dostanie i płyta. Miej to na uwadze, bo 10 letni “zasilacz 600w” może mieć 300w i chodzić na słowo honoru.
Faktycznie, jest wyższe taktowanie, dziękuję za pomoc. Jeszcze jedno pytanie mam co do tego pc. W biosie są też jest opcja pomiędzy IDE a AHCI. Coś tam mi się o uszy obiło że AHCI jest lepsze. Jest sens to zmieniać? Akurat będę instalował windowsa na czysto bo przyjedzie ssd. Czy AHCI może w czymś zaszkodzić?
Od podniesienia napięcia w nawet niewielkim stopniu krzywda się płycie nie powinna stać. Min. chociaż +0.10-0.15GHz warto zostawić i trzymać też te pamięci podkręcone, zamiast trzymać wszystko na stock. To zawsze coś IMHO. Sekcja na P5B jest na oko słabsza od tej, a napięcia nawet 1.3V z pencil modem trzyma przy niedużym OC z któryś rok. Spory vdrop tam jest, stąd duże napięcie niestety. Tu może będzie lepiej.
Po prostu zrób to delikatnie.
… zawsze można też za 10 zł dokupić te radiatorki na zasilanie w sklepie elektronicznym, to będzie pewnie groszowy koszt. Niestety, pewnie nie obejdzie się bez docinania…
Szczerze mówiąc nie znam się na tym za bardzo. Podkręciłem go na 3,45Ghz, i normalnie działał ale gdy obciążyłem go i pamięci na 100% dostał bluescreena. Nie wiem czy to kwestia małych napięć czy tego konkretnego egzemplarza. Z tego co słyszałem ruscy kręcili go nawet do 4,5
W sprawie kręcenia Quadów, bo to tak faktyczniue masz, to bys musiał na Goma poczekać, albo znajdz na forum i wyslij mu priv. Kilka tematów ze swoimi sukcesami miał.
4.5? Nie rób tego tak wysoko na Twojej płycie.
Zejdź najwyżej z FSB, bo może być za duży vdrop żeby nie podnosić napięć vcore. Ostatecznie pamięci możesz spróbować dovoltować. Spróbuj zejść najpierw zejść z częstotliwością pamięci, żeby się upewnić, że to w ogóle wina pamięci. Zawsze może być i tego i tego.
Nie, nie. To tylko taki żart, jak inni podkręcali takie xeony. Na tej płycie co najwyżej maksymalnie do 3,6 podkręce. Ale też niedługo poszukam jakichś radiatorów na sekcję zasilania. Spróbuję zmniejszyć na pamięciach, i dać procesor na 3,5. Jak wszystko pójdzie ok, no to spróbuję faktycznie dać więcej V na ramach. Ale też jeśli to nie kłopot, prosiłbym o poradę. Podam dokładny model.