Witam
Ostatnio kupiłem nowy komputer i zacząłem go podkręcać.
Procesor Core 2 Duo E4500 2.2GHz
pamięci: PAM DIMM 4096MB (2x2048) DDR II 800 MHZ Kingston CL5 Dual
Płyta Głowna asusa
Procesor ma taktowanie? 200 z mnożnikiem 11, mogę zwiększyć bez zmiany napiec na 266, wtedy zmieniam herce w pamięciach na 800 i komputer działa stabilnie. Pamięci praktycznie nie chcą sie kręcić i komputer nie działa stabilnie juz przy 806 hercach. Chciałbym taktowanie procesora zmienić na 300 - wtedy tez mogę ustawić MGH pamięci na 800, z tym ze bez zmiany w napięciach procesor juz nie wytrzymuje takiego obciążenia. Jak zacząłem zmieniać cos w napięciach, to komputer nie chce sie uruchamiać. Pytanie mam takie?
Czy mógłbym podkręcić jakoś pamięci, przy zmienieniu napięcia na nich, jeśli tak to jakie napięcie ustawić żeby ich nie spalić i jak ta opcja w biosie sie nazywa.
Jakie jest bezpieczne napięcie dla procesora? czy zwiększenie napiec cos pomoże i uda mi sie uzyskać stabilna prace przy taktowaniu 300? Jak nazywa sie opcja zmieniania napiec na procesorze
Czy musze jeszcze cos zmieniać innego? jeśli tak to co?
Możliwe ze nie wyrażałem sie dość jasno:) nie mam doświadczenia w podkręcaniu i mogłem mylić jakieś nazwy, ale z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam