Podkręcenie i5-3570

Witam ostatnio na necie zauważyłem taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=lxZfcKFXk6I .Mam pytanie czy to naprawdę zadziała i czy procek się nie spali .Moja płyta główna to ASRock H61M / U3S3 ,zasilacz Tacens Radix Eco III 650W , Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3

Niewidaomo.
Zakładajać, że masz podstawowy sprzęt i niewielką wiedzę efekty będą niewielkie. Ryzyko jest zawsze, oczywiście nie mówię tu o sukcesie rzędu 2%, to niemalże błąd pomiarowy.

Poważniejsza zabawa w OC wymaga dobrej płyty i… dodatkowego chłodzenia (mogą być konieczne dodatkowe wiatraczki w obudowie np.).

Reasumując:

• Jeżeli masz pieniądze na nowy komputer, to w celach naukowych eksperymentuj śmiało na tym co masz (jeżeli się da) - pzrewodniki w sieci są. Na sukcesy nie licz (nie masz wersji K)
  • Jeżeli nie masz pieniędzy, to ich nie marnuj na lepsze chłodzenie, pastę i odłóż/postaraj się kupić i7 z 2/3xxx To Ci da + 50-100% więcej mocy. Realnie i bez ryzyka.

Opłaca się inwestować w 1155 ? Bo mam trochę pieniędzy i mogę dokupić płytę nową i i7 z K jakąś 3 gen.

A jaką masz grafikę? Różnice między tymi procesorami zobaczysz głównie w tym czy robią bottleneck grafice czy nie.

msi gtx 970

Do podkręcania procka 3570 i tak wymagana jest płyta która umożliwia podkręcanie, a te na chipsecie h61 tego nie umożliwiają
Jak masz kupić i płytę i procesor to napisałbym że się nie opłaca pchać w 1155.

Fakt podstawa, ale musiałby mieć mocną kartę. Jest też szansa, że procek używado obliczeń programowanie, jakieś grafiki 3D, wtedy moc>obraz :slight_smile:

“Trochę” się nie opłaca, “troszkę opłaca”.

Ogólnie chodzi to, że platforma jest martwa, kupno nowej płyty do podkręcania i nowego (obyś nawet nie pomyślał o tym!) procesora i7 3xxx, to grzech z gatunku śmiertelnych :wink:

Zamaist tego większe środki przeznacz w nową platformę AMD.

Natomiast jeżeli mówimy o kwocie, strzelam, do 400 zł, to odpuść sobie podkręcanie, odpuść sobie nowe płyty i postaraj się o dowolne używane i7 2/3xxx :slight_smile: Twoja płyta powinna go uciągnąć, a podwojenie liczby wątków (i taktowania?) da Ci dużego kopa. Te procesory nawet dzisiaj są na poziomie “średniej półki” i3-8100 lub Ryzeny R5. Masz więc porządny procesor, nie wydajesz 600-800 zł na płyte i 8 GB ram.

Jak by mi się udało to mogę sprzedać obecnego procka i płytę oraz ram .I za te pieniądze może bym coś kupił

Zależy co amsz (np. karta graficzna) ile ramu i do czego potrzebujesz sprzęt. Jeżeli masz jakąś sensowną grafikę, to wymiana całej bazy, żeby mieć +10% na nowej podstawce AMD (o Intelu nie wspominam) wyniesie Cię z 1.5k drożej minimum.

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i3-8100-vs-Intel-i5-3470-vs-Intel-i7-3770/3103vs822vs896

Tu masz wyniki porównawcze tych procków co mówiłem.

Jak napisałem wyżej mam MSI GTX 970 4gb

No to przy Twojej grafice (czytaj naprawdę niezłej) wg mnie tylko zebrać trochę grosza, sprzedać obecne cpu+mobo+RAM za 500 zł i za to + oszczędności kupić conajmniej coś takiego.

Mogę też używki kupić

Jeśli motywem do wymiany procka są gry, to bym jeszcze platformy nie zmieniał.
Tylko sprzedał 3570 i kupił 3770. Oczywiście to już będzie ostatni krok na tej platformie, ale jeszcze na kilka lat powinno wystarczyć.
Zmiana całej plaformy bez wymiany grafiki, za dużo FPS nie przyniesie a koszty spore.
Jak widać ile osób tyle opinii.
Albo inaczej jak masz około tysiąca to możesz platformę zmienić, jak dużo mniej (okolice 300 zł) to zmień tylko procka.
A w sumie masz zamiar w najbliższym czasie (1 rok) wymienić grafikę na taką za przynajmniej 1500 zł?
Jeśli nie to bym się w nową platformę nie pchał.

Mam jakieś 600-800 stówek

No to wychodzi procek + ew ram do 8 GB (jeżeli mniej) I SSD (jeżeli brak) :slight_smile:Pomysł z AMD jest fajny, ale to duży koszt.

SSD mam

Chyba ,że używki kupię i może zmieszczę się w kwocie

Np.

Tu masz ciut taniej, płyta i procesor razem od jednego.

A czy mogę na tej płycie i tym zasilaczu tancens radix eco III podkręcić Grafike ?

Teoretycznie możesz na praktycznie każdej, są nawet programy do tego.
Osobiście bym Ci STANOWCZO ODRADZAŁ podkręcanie karty.
Twoja karta jest na poziomie 1060, ma też swoje lata. Zakładając optymistycznie ze 2-3 lata wszystko na niej odpalisz. Ze względu na wiek nie wystawiałbym karty na dodatkowe , niepotrzebne, obciążenia. Karty są jednym z 3 elementów (obok dysku i zasilacza), które mają najmniejsza żywotność. W skrócie: masz dobrą kartę, będziesz walczył o 5% i nabawisz się artefaktów :wink:

https://www.videocardbenchmark.net/compare/GeForce-GTX-970-vs-GeForce-GTX-1060-3GB-vs-GeForce-GTX-1050-Ti/2954vs3566vs3595