Witam,
Mam pytanie jakie są bezpieczne napięcia dla tego procesora.Jest to mój pierwszy raz gdy podkręcam i nie chciałbym żeby było to źle zrobione i obejrzałem kilka poradników i poczytałem trochę i dowiedziałem się ze zmienia się napięcia, ale nie wiem na jakie wartości aby było to bezpieczne. Podkręciłem go do 4,6GHz poprzez zwiększenie mnożnika do 46 i BCLK do 100.5 czy są to bezpieczne wartości ? W programie AIDA64 Extreme temperatury dochodzą do max 75stopni, komputer jest cały czas obciążony w 100% i jego taktowanie w cpuid i cpuz podczas obciażenia waha się od 4620 do 4625, a na wykresie z AIDA pokazuje stałe napiecie 4622. Jest to bezpieczne, czy można coś jeszcze z niego wyciągnąć, czy zmniejszyć mnożnik lub może zmienić napięcia ?
Pozdrawiam
Czyli jakie masz napięcie bo nie podałeś?
Napiec nie zmieniałem tylko zmieniałem mnożnik i BCLK a napiecia mam:
CPU Core Voltage - 0.075V
CPU Stanby Voltage - 1.00V
CPU System Agent Voltage - 1.050V
DRAM Voltage - 1.200V
CPU VCCIO Voltage - 0.950V
PCH Core Voltage - 1.000V
Tak pokazuje w AiSuite 3
Napięcie procesora podałeś w spoczynku pewno, więc niewiele to mówi. Jeśli samemu ich nie zmieniłeś czy nie ustawiałeś offsetu to płyta sama nie powinna dawać zbyt wysokiego. Dla skylake nie zaleca się przekraczać 1.3V.
Jeśli faktycznie na procesor idzie 1.37V to zmniejsz do max 1.30. Sprawdź programem cpu-z, może tylko AI suite źle podaje napięcie.
A czy moze cpuid w wersji progaming ponieważ był razem ze sterownikami a cpuz podobno kłamie.
Może być też hwmonitor, sprawdź też w aida64 skoro masz wgraną.
Odczyty wyglądają podobnie, więc to nie błąd. Jeśli zależy Ci na żywotności procka to zejdź z napięciem do okolic 1.3V. Najpewniej trzeba będzie zejść niżej z OC do okolic 4.5GHz.
Okey, dzieki za pomoc. Zejde na mnożnik 45 i BCLK zostawie takie jakie jest i oczywiście zmniejsze napioecie.