Witam , posiadam nowego kompa od jakiegoś czasu (pewien gość mi poskładał) w którym procesor jest podkręcony.Komputer hulał aż milo , jednak wczoraj podczas grania w Microsoft flight simulator X komp się zresetował , niestety BIOS również. Posiadam procesor Intel Core 2 Duo E6550 fabrycznie 2,33Ghz , po podkręceniu było 2,84 Ghz.Moje pytanie brzmi jak ponownie podkręcić procesor żeby było jak wcześniej ? Oto dokładna specyfikacja kompa: Procesor Intel Core 2 Duo E 6550 , płyta główna asus p5ql-e , 4gb ramu ddr2 , karta graficzna GeForce GTS 450 GS 1024mb DDR 5 , zasilacz feel 2 500W.Będę wdzięczny za ewentualną pomoc , pozdrawiam.
Po pierwsze ten zasilacz to tykająca bomba.
Nie wiem w jakim celu podkręcasz procesor skoro grafika nie jest najwyższych lotów.
Ale skoro chcesz ryzykować to wejdź do biosu, następnie Ai Tweaker http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/yotomeczek/3xLGA775/Asus_P5QL-E/b/Bios3.jpg
przestaw Ai Overclock Tune na Manual (sprawdź czy nie masz poprzednich ustawień).
Tak z ciekawości ile zapłaciłeś temu gościowi za komputer?
Kto Ci składał ten komputer? Ukraiński Batman czy jak? Kto normalny wsadza Feela do takiego sprzętu.
Mógłbym wiedzieć ile zapłaciłeś za złożenie tego PC?
Zasilacz wymień bo szkoda sprzętu żeby się spalił, pokrótce ten zasilacz może wybuchnąć.
Co do OC to już kolega wyżej Ci ładnie i jasno wyjaśnił wszystko.
Ja się nie znam , myślałem ze jest ok.900zl dałem.
PS Zmieniłem na manual i nic się nie zmieniło.Dalej jest jak było.
Bez OC na tym zasilaczu noname powinien chodzić, ale do OC się nie nadaje.
Pewnie przesadziłęś z OC.
Swoją drogą ten Intel bierze 65W, a kto wie ile na OC.
Przyczyn mogło być wiele, ale przy podkręcaniu winne zwykle są przede wszystkim 3 rzeczy - za mała moc zasilacza/możliwości płyty, złe ustawienia OC (za wysokie), zła temperatura (słabe chłodzenie). Tu jak inni stawiam na 1 opcję.
PS. Co za różnica ile dał, to nie na temat.
Ale ten gość sprawdzał ten komputer jak się sprawuje po podkręceniu przed wysłaniem i było wszystko ok.Ja mam go 2 miesiące i grałem na rożnych grach o wiele bardziej wymagających niz ten slaby MIcrosoft Flight Simulator X i nic się nie działo , a grałem w gta 4 , Euro truck simulator 2 itd wiele godzin i wszystko było ok.
Żeby osiągnąć 2.8 na zegarze to musisz FSB Frequency ustawić na 405 ale do tego zapewne musisz podnieść napięcie na rdzeniu.
Przy podkręceniu procesora liczy się nie tylko zasilacz markowy ale jak dokladnie zostało podkręcone. Czy informatyk dał tylko wyższe taktowanie fsb a reszte pozostawił na auto . To np. w każdej chwili płyta może dać przy zostawieniu na auto wyższe napięcie na procesor powyżej załozonego max przez producenta procka albo inne podzespoły np. pamięci . Poprostu plyta głupieje i jesli takie coś nastapiło to dobrze że nastapił reset biosu a nie spaliła się plyta.
@ra-v, byłem ciekaw czy go nie wyciućkał skoro włożył Feel’a do takiego zestawu to może jeszcze go skasował z 2000zł
Wiecie co , na kompa nie narzekam w sumie jak na razie.Ładnie chodzi , gry nawet te nowsze śmigają , jedynie teraz ten reset.Ale sam nie będę się bawił w podkręcanie , nie chce tego spieprzyć , gry w które gram śmigają nadal i nie potrzebne mi to w tym momencie.Zasilacz wymienię w najbliższym czasie tak dla pewności.Dzięki Wam za pomoc , pozdrawiam.PS jaki zasilacz do tego kompa wsadzić tak przy okazji ?
A ile możesz przeznaczyć na zasilacz i czy będziesz rozbudowywać PC w przyszłości?
510MHz szału nie robi.
To zależy czy ten komp się nadaje do rozbudowy dalszej czy lepiej kupić inny ewentualnie ? Ile na zasilacz mogę dać hmm , no nie wiem , ale jeśli od tego zależy bezpieczeństwo kompa to lepiej nie dziadować i kupić coś porządnego.
Zasilacz możesz kupić lepszy i będzie na przyszłość (jakbyś wymieniał kompa to zasilacz mógłbyś zostawić).
Ok , dzięki