Witam. Chciałbym podłączyć sobie dodatkowy dysk tylko, tylko że nie wiem gdzie. Otóż posiadam płyte główną ASUS M2N68-AM SE2 http://www.tcponline.com/images/Motherboard/Picture%20A64%20AM2/asus%20m2n68-am%20se2.jpg, normalny dysk jest podpięty za pomocą kabla SATA, a ten dodatkowy dysk jest podpinany na złącze ATA. I moje pytanie: czy mogę ten dodatkowy dysk podpiąć razem na jednej taśmie z nagrywarką DVD??? Prosze o odpowiedź.
Możesz podłączyć , tylko zworkę w tym HDD dodatkowym ustaw na SLAVE lub CABLE SELECT
OK. dzięki za inforamcje
amorek273 , prawie dobrze - jeśli nagrywarka ma ustawione CABLE SELECT to w hdd ustawiasz tak samo; jeśli dvd ma MASTER (zalecane) to w hdd dajesz SLAVE; jeśli dvd ma SLAVE to w hdd MASTER.
_ Edit: _
Jeszcze jedna uwaga poszukaj w instrukcji lub na stronie producenta czy płyta obsługuje 2 czy tylko 1 urządzenie ATA bo ATA jest powoli wypierane i producenci płyt zaczynają produkować płyty które mają tylko 1 złącze ATA (jak twoja) i niektóre z nich dodatkowo obsługują tylko 1 urządzenie ATA i podłączenie dwóch z użyciem taśmy z 3 złączami (znaczy 3 wtyczki - 1 do płyty + 2 do urządzeń) nic tu nie da - jeśli w pudełku od płyty producent dał kabel ATA z 3 złączami to płyta obsłuży 2 urządzenia ATA a jeśli dał taśmę z tylko 2 to może być problem.
scripter1 , Dodatkowy dysk twardy na MASTER ze względu na to że dysk systemowy jest na SATA , czy jak bo nie rozumiem?
to najwyżej poprzełącze hdd na MASTER SALVE czy CABLE CELECT i zobacze
amorek273 , między ustawieniami urządzeń ATA i SATA nie ma żadnego związku, zaleca się żeby nagrywarka była na osobnej taśmie niż główny dysk systemowy i aby miała na niej ustawione MASTER ze względu na priorytet transferu - jeśli na tej samej taśmie jest też dodatkowy hdd to musi on mieć w takim wypadku ustawione SLAVE.
Czyli zalecane ustawienie w tym wypadku to: nagrywarka na MASTER a ten dodatkowy hdd na SLAVE.
Nie no moim zdaniem dodatkowy dysk twardy nie może być na MASTER , na MASTER musi być dysk twardy systemowy , a zworka na CABLE SELECT jest taką opcją przy której BIOS sam sobie ustawia priorytet.
scripter1 , ale tu jest mowa o dysku dodatkowym , a nie systemowym.
tak tylko ja nie mam drugiego wejścia na płycie na kolejną taśme:/
Barti015 , nagrywarka na MASTER a ten dodatkowy hdd na SLAVE.
Główny hdd jest na osobnej taśmie i to w dodatku na SATA więc nie ma żadnego wpływu na ustawienia o których mówimy.
_ Edit: _
Barti015 , tylko sprawdź to co pisałem wcześniej czy aby na pewno płyta obsłuży ci 2 urządzenia ATA żeby nie było zdziwienia, bo jak nie obsłuży to tylko dokupienie dodatkowego kontrolera ATA ci umożliwi podłączenie dodatkowego hdd na ATA lub też przejściówki z dysku ATA na złącze SATA w płycie (o ile jest taka przejściówka).
Oka sprawdze… dzięki za informacje (na płycie mam jeszcze jedno złącze na SATA)
No to pod satkę jak wolna :] Tyle że dysk też musi być pod sata.
W dyskach SATA nie ma ustawień MASTER/SLAVE.
Kamil2993 , Dyzio23 , przecież kolega wyraźnie napisał że dodatkowy dysk o który mu chodzi jest na ATA…
ekhm … skoro jesteśmy tacy dokładni Scripter1 .
Kamil2993 , czytanie ze zrozumieniem się kłania, Barti napisał że ma wolne złącze SATA bo wspomniałem o przejściówce ATA -> SATA, on ma już dysk który chce podłączyć i ten dysk ma złącze ATA.
Widzę że się dyskusja rozwinęła!
Tak dokładnie o to mi chodziło. czyli lepiej zainwestować w przejściówke czy podpiąć za pomocą taśmy razem z DVD???
Z przejściówkami bywają problemy, lepiej razem z DVD.
Ależ było ciśnienie
scripter1 , myślałem że wybuchniesz .
Sam używam przejściówki , i zgodze się z tym że czasami nie wykrywa .
BTW . Jak masz na przejściówce do dysku musi być na MASTER .