Podłączanie internetu radiowego do laptopa

Witam,

posiadam internet radiowy, odbierany przez zewnętrzną antenę i podłączany wkręcanym kablem do komputera stacjonarnego. Zakupiłem laptopa i oczywiście nie ma możliwości podłączenia wkręcanego kabla do laptopa. Większość informacji jakie znajduje w Internecie mówi o tym, aby zakupić routera. Ja jednak poszukuję innego rozwiązania, gdyż:

1. nie potrzebuję już internetu w stacjonarnym, więc chciałbym podpiąć go do laptopa,

2. mogę mieć internet przewodowy, czyli ten kabelek podłączyć do laptopa, nie mam potrzeby łazić z laptopem po całym domu,

ale… jak na początku napisałem, kabel nie pasuje. Czy są jakieś przejściówki między kablem wkręcanym a wejściem RJ45 w laptopie (o ile to jest RJ45, bo się nie znam a może być coś łudząco podobnego)?

witaj zamów fachowca to zmieni tobie wtyczkę na płaską

keule.gif

Bez kupna czegokolwiek się nie obejdzie. Chyba, że chcesz włączać pc’ta by mieć dostęp do neta na lapie, wtedy mając zwykłą skrętkę da radę udostępnić internet z pc na lapa.

Nie nie, tak to nie chcę.

Dzięki za odpowiedzi, jutro zadzwonię do dostawcy i zobaczymy, jakie rozwiązania mają do zaoferowania. Pomyślę nad tą zewnętrzną kartą wifi.

Zapytaj się dostawcy czy świadczą usługę internetu radiowego w paśmie 5 Ghz, teraz masz 2.4 Ghz, przy 5 G od anteny idzie skrętka zakończona wtykiem RJ45, a antena ma swoją kartę sieciową.