Podłączanie płyty głównej - pytania

Witam.

Mam kilka pytań co do podłączenia pewnych rzeczy pod płytę główną (oczywiście przed założeniem tego tematu szukałem w googlach no i w manualu pł.gł. ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje wątpliwości).

Płyta główna której pytania będą się tyczyć to Gigabyte GA-M56S-S3

1. Chcę podłączyć śledzia z 2xUSB i firewire do płyty głównej i mam takie oto wtyczki: http://img859.imageshack.us/img859/3773/66377005.jpg - gdzie niebieska idzie od usb a czerwona od firewire.

Na płycie głównej są takie wejścia (sorki za trochę słabe zaznaczenie :P) : http://img35.imageshack.us/img35/6897/wejciefireusb.jpg

I teraz… z tego co się orientuję IEEE 1394 to jakieś tam oznaczenie czy symbol firewire i według instrukcji doszedłem żeby podłączyć kabel idący od firewire do jednego z tych wejść F1_1394 lub F2_1394, dobrze zrobię?

Ok no to firewire już podłączony ale gdzie wcisnąć wtyczkę od usb? Do jednego z wejść F_USB1, F_USB2 lub F_USB3 ? (tu też przy okazji spytam, wejścia usb z przedniego panelu obudowy tez tutaj podłączyć?)

No i drugie pytanko: http://img190.imageshack.us/img190/960/ktrejestnawentylatorki.png

które z tych wejść jest na wentylatorki? dodam że w instrukcji od płyty głównej jest odwrotnie podpisane tzn. że F_panel jest po prawej a SYS_fan po lewej, i mi też się wydaje że tak powinno być (czyżby źle podpisane wejścia na mobo?)

ok to narazie byłoby na tyle, proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę czy trzeba to jednak inaczej podłączyć :slight_smile:

aaa… i prosiłbym bardzo o jak najszybszą odpowiedź ponieważ chciałem złożyć to wszystko jeszcze dzisiaj ![-o<

1. SYS_FAN (ten koło LEDa), to dla wentylatora w obudowie komputera. Napis na płycie powinien być miarodajny.

Dodane 21.04.2011 (Cz) 16:05

Kable z przednich gniazd USB do obojętnie którego F_USB. Każdy z tych cokołów obsłuży dwa przednie gniazda, czyli mogłoby ich być aż sześć.

a co do reszty to się wszystko zgadza?

jeszcze apropo tego 2. to właśnie nie jestem pewien bo niedość że w instrukcji jest odwrotnie to z tego co widziałe zawsze do wentylatorków wystaje właśnie taki “patyczek” plastikowy który po wsunięciu wtyczki od wentylatora ładnie się wpasowuje… hmmm… a może ten napis F_PANEL tyczy się tych wszystkich wejść pod/obok niego ? może o to chodzi? w sumie można się domyśleć że F-przedni PANEL-panel :stuck_out_tongue:

Tak, gniazdo wentylatora powinno mieć taki “listek” prowadzący wtyczkę.

Dodane 21.04.2011 (Cz) 16:11

Ten F_PANEL to dotyczy wszystkiego na lewo od napisu.

Dodane 21.04.2011 (Cz) 16:12

Moim zdaniem, jednak obok LEDa. A nawet na pewno!

ok :slight_smile:

a jeszcze pytanko apropo punktu 1. i kabla FireWire, tak jak napisałem będzie dobrze?

Instrukcja ze strony najwyraźniej dotyczy wcześniejszej tzw. rewizji płyty głównej.

Dodane 21.04.2011 (Cz) 16:16

Nie mam pewności! Nigdy nie instalowałem FireWire.

Jeśli nikt nie pomoże w tym czasie, to doczytam w instrukcji.

ok no to dzięki Ci wielkie za pomoc :wink:

No więc fabryka ostrzega, żeby nie wtykać tam kabli od USB! Czyli u Ciebie tej niebieskiej wtyczki ze zdjęcia.

Cyt. “• Do not plug the USB bracket cable into the IEEE 1394a header.”

No i niczego tam nie podłączać przy czynnym zasilaniu komputera.

dzięki za szybciutkie, pomocne no i rozwiewające moje wątpliwości odpowiedzi :slight_smile:

pozdrawiam

Powodzenia! Miłego dnia!

Ta czerwona wtyczka od “śledzia” FireWire do obojętnie którego IEEE 1394, F1 lub F2.

Nawiasem mówiąc, jedno gniazdo IEEE 1394 masz również na tylnym panelu.

W tej sytuacji, niebieska wtyczka od “śledzia”, czyli wtyczka USB wędruje do obojętnie którego gniazda F_UBS 1,2 lub 3.

No i to by było na tyle!