Podłączanie Routera z modemem Sagem F@st 800

Witam, chciałbym podlaczyc modem Sagem F@st 800 (neostrada) z routerem TP-LINK, ktory ma wejscie ADSL. i nie wiem jak to zrobić, zeby interent byl i na komputerze i na calym domu poprzez Wifi… Mógłby mi ktoś to wszystko wyjaśnij krok po kroku ?

musisz napisać nam jaki to model tp-linka jeśli tego nie napiszesz to jedynym wyjściem będzie współdzielenie internetu przez komputer do routera

Router TP-Link TD-W8901G v.3

Tego routera nie łączysz z modemem tylko używasz go zamiast modemu (modem jest wbudowany w router)

Linie telefoniczną podłączasz bezpośrednio do routera, może warto w końcu przeczytać jego instrukcję obsługi?

http://www.dipol.com.pl/router_tp-link_ … _N2902.htm

Ale będzie mi to działało na Wifi bez wlaczania komputera ?

Tak, będzie. Router działa niezależnie od komputera.

ok, a moglby mi ktos wytlumaczyc krok po kroku jak to wszystko skonfigurowac?

Tak się szczęśliwie składa, że mam ten router. Zakładam, że masz neostradę albo internet od netii Podłączasz kablem ethernet router do komputera. Do routera wpinasz kabel od internetu (wejście adsl). Wpisujesz w przeglądarce 192.168.1.1, podajesz login: admin i hasło: admin. Na górze klikasz Interface Setup, nieco niżej Internet. Tam gdzie masz Virtual Circuit wybierasz odpowiedni tak, aby VPI wynosiło 0 a VCI 35 (u mnie to było PVC2). W Sekcji Encapsulation zaznaczasz PPPoA/PPPoE. W sekcji PPPoA/PPPoE uzupełniasz Username i Password (dostałeś je od swojego operatora, dane do połączenia z internetem). Wybierasz enkapsulację PPPoA VC-MUX (może być tak, że będziesz musiał wybrać PPPoA LLC, ale to powinno być zaznaczone w umowie, ew. telefon do operatora). Connection zaznaczasz na always on i na samym końcu klikasz save. Po za tym radzę ustawić hasło na wifi ( zakładka wirless).

Filmik z

tego tp-link'a.

Podstawowa konfiguracja domowego routera. podstawowa-konfiguracja-domowego-routera-t439247.html