Podłączenia kompa do sieci bezprzewodowej po formacie


(Henx1988) #1

Witam

Mam w mieszkaniu internet z kablówki. router z wi-fi rozdziela sygnał na 4 kompy. Problem polega na tym, że w dwóch zrobiony został format. I po tym normalnie wpisuje hasło niby wszystko ok jest, połączenie ale nic nie działa. IE nie działa gg też itp. Konfiguracja sieci jest dobra bo przed formatami jeszcze to wszystko działało. Pewnie to jakiś detal.

Prosze o pomoc:)

POZDR


(Tomasz206) #2

Zobacz czy nie blokuje zapora windowsa. Zobacz też czy przydziela ci adres ip poleceniem w wierszu poleceń 'ipconfig' jeżeli pokaże ci takie coś ip: 169.x.x.x maska:255.255.0.0 to znaczy że ruterek nie przydziela adresu ip i musisz wpisać go na sztywno.


(Henx1988) #3

no istotnie w wierszu takie coś sie pokazało... wpisałem to wszystko ale dalej nic nie działa... Jak zdjąć tą zapore z windowsa?

Złączono Posta : 10.12.2007 (Pon) 22:11

dobra wyłączyłem tą zapore i dalej nic...


(Tomasz206) #4

co dokładnie?

to wpisałeś 169.x.x.x ?

Jeżeli tak to zobacz na kompach w których działa net jaki masz adres ip i wpisz w tych co nie działa to samo oprócz ostatniej cyfry przykładowo:

Komp z netem:

ip: 192.168.1.2

maska 255.255.255.0

bramka 192.168.1.1

Komp bez neta:

ip: 192.168.1.3

maska: 255.255.255.0

bramka: 192.168.1.1


(Henx1988) #5

powpisywałem wszystko tak jak mi przykazałeś:slight_smile: ale dalej nic.

Z nowych rzeczy to w wierszu poleceń wyskakuje mi

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

stan nośnika ............. : Nośnik odłączony