podlaczylem wszystko jak wlaczam komputera naped combo dziala normlanie, nagrywarka DVD nie dziala ( tzn nie otwiera sie ) wyskakuje to http://img399.imageshack.us/img399/6671 … 057la6.jpg potem do zaladowania Windowsa w nagrywarce DVD dioda sie tylko swieci ale nie moge otworzyc napedu, jak windows sie juz zaladuje obydwa napedy dzialaja tzn sie otwieraja ale nie mam w ogóle w “Moj Komputer” zadnych napedow Very Happy
Jesli dwa napedy sa na jednej tasmie to jeden musi byc ustawiony na Master a drugi na Slave. Z tylu napedu znajdziesz jumery i na naklejce lub na obudowie schemat jumperow w danej konfiguracji. Ustaw je tak, jak powiedzialem.
tak mam na 1 tasmie a gdzie to sie ustawia i jak ? Master a drugi na Slave ?
Złączono Posta: 26.03.2007 (Pon) 18:45
DOBRA PRZEPIOLEM TAK ZE NA 1 TASMIE MAM HDD I NAGRYWARKE DVD A NA 2 TASMIE TYLKO COMBO I DZIALA ?
czy wszystko jest ok jesli wlaczylem kompa odrazu moglem otworzyc 2 nagrywarki w windosie tez je wykrywa ? czy juz nie musze sie nic obawiac ? bo slyszalem ze trza tez cos ustawic jezeli chce nagrywac w “locie”
Prosze mi to powiedziec czy to tyczy sie tylko jesli na 1 tasmie sa 2 napedy ?
Z tylu napedu masz taki malutki prostokacik ktory mozesz wyciagnac. Poszukaj tez na obudowie schematu na ktorym bedzie napisane cos z master slave…
Złączono Posta: 26.03.2007 (Pon) 18:49
Ja na twoim miejscu nie montowalbym Dysku twardego i nagrywarki na jednej tasmie, bo nagrywarka spowolni dysk,a poza tym mozesz miec klopoty z duzymi plikami.
Po uważnym przestudiowaniu Twojego rysunku mogę Ci doradzić to:
podłącz dysk twardy do kontrolera IDE 1 za pomocą pierwszej taśmy (albo 0 - zależy jak są nazwane) i ustaw go zworkami jako Master
podłącz nagrywarkę DVD na końcu drugiej taśmy i ustaw ją zworkami jako Master
podłącz combo na środku drugiej taśmy i ustaw go zworkami jako Slave
taśmę z combo i DVD podłącz do kontrolera 2 (albo 1 - jeżeli pierwszy nazywa się 0)
Zworka to taki mały kawałek obudowanej plastykiem blaszki. Jest zagnieżdźona między cienkimi drucikami między zasilaniem a taśmą transmisyjną. Zawsze na obudowie napędu jest opisana konfiguracja zworki (MA = master, SL = slave, CS = cable select). Włóż zworkę w opisane miejsca i wtedy napęd ustawi się odpowiednio (master albo slave).
tylko powiedz/cie jak lepiej podlaczyc “- podłącz dysk twardy do kontrolera IDE 1 za pomocą pierwszej taśmy (albo 0 - zależy jak są nazwane) i ustaw go zworkami jako Master”
1. Jak lepiej podlacyzc ta tasme do HDD na srodku wejsciem czy na koncu ?
2. Zostal mi jeszcze 1 wtyk z zasilaniem czy jest jakies znaczenie jak mam wlozone te wtyki z zasilania bo mam je w hdd, dvd i combo no i jeszcze 1 zostal… czy to bez znaczenia gdzie ktory wloze i ktory 1 zostanie ??
Co do zasilania - nie ma znaczenia, które przewody podłączysz, byleby były odpowiednie końcowki. Zwykle zostaje jeden lub dwa wolne przewody zasilające.
Co do taśm transmisyjnych - jeżeli podłączamy dwa urządzenia na taśmie, to na środku powienien być Slave a na końcu Master, natomiast w przypadku jednego urzadzenia powinno być ono wpięte na końcu i ustawione jako Master.
W Twoim przypadku powinno to wygladać tak:
Płyta główna (IDE 1) — wolne — HDD (Master)
Płyta główna (IDE 2) — Combo (Slave) — DVD (Master)
Najczęściej gniazdo IDE 1 ma inny kolor niż IDE 2 (np. niebieski). Ważne jest, aby do niebieskiego gniazda wpiąć niebieską końcówkę taśmy. Chodzi o to, że taśmy są “jednokierunkowe” i nie zawsze taśma z niebieska końcówką ale wpieta np. czarną do płyty będzie poprawnie działać. Generalnie chodzi o to, że taśma dzieli się na dwa odcinki: dłuższy i krótszy. Zawsze miedzy płytą główną a środkową wtyczka powinna być ta dłuższa odległość.
Płyta główna ========== Wolne === HDD
Płyta główna ========== Combo === DVD
Jeszcze jedno…
Obecne nagrywarki DVD najczęściej pracuja w trybie ATA 66 lub ATA 100. Zazwyczaj w płycie mamy dwa rodzaje taśm - ATA 133 (80 żył), która łączy płytę z dyskiem oraz ATA 33 (40 żył), do której wpięty jest naped CD/DVD. Wskazane jest zatem wymienienie taśmy ATA 33 na ATA 133, aby zapewnic DVD nieskrepowaną pracę. Ja używam właśnie dwóch taśm typu ATA 133 (80 żył) - jedna dla dysku w kieszeni a druga dla DVD.