Podłączenie 2 routerów w sieci LAN

Witam. Zastanawia mnie czy podłączenie sieci takiej jak na obrazku będzie działać prawidłowo? Czy poza podaną na rysunku konfiguracją routery powinny zostać jakoś dodatkowo ustawione?

Jeżeli chodzi o dostęp do internetu, to będzie wszystko działać bez problemu. Jedyny problem, jak sieci mają ze sobą jakoś "gadać’, tj. np. PC1/PC2 dostać się do komputera PC3/PC4, ew. drukarki w drugiej podsieci. Tak samo Warto sprawdzić, czy PC3/PC4 nie ma za dużo dostępu do sieci 192.168.1.0/24 (PC1/PC2).
Schody też się zaczną, jak PC3/PC4 będzie potrzebować jakiś dodatkowych pootwieranych portów, to będzie trzeba na dwóch NATach/firewallach robić zmiany.

Właśnie mniej więcej o to chodziło, żeby te kompy się nie widziały. Siec 192.168.1.0/24 jest siecią poprowadzoną do mieszkań w budynku. Chciałem oddzielić swoje urządzenia w mieszkaniu od reszty korzystając z routera R2, jednak mieszkańcy twierdzą, że sieć przez to źle działa. Mógłbyś rozwinąć myśl o firewallu?

Rozumiem, że “mieszkańcy” to sieć PC1/PC2?
Co oznacza dla nich, że “sieć źle działa”?

Tak, PC1 i PC2 to komputery w mieszkaniach przy czym podany przeze mnie schemat jest dość uproszczony i tych komputerów jest nieco, więcej prawdopodobnie 6, Z mojej sieci 192.168.2.0/24 korzystać będzie 5 osób. (laptop + smartphone). Niestety nie jestem w stanie się dowiedzieć o co im dokładnie chodzi bo to osoby starsze i twierdzą, że raz internet jest a raz nie ma. Dostępu do R1 też nie mam, bo stoi w mieszkaniu pana, który już od dawna jest na emeryturze i ciężko się czegokolwiek dowiedzieć. Podobno po odłączeniu nas od tej sieci, wszystko działa. Zanim zaczęły się problemy w takiej konfiguracji działo to wszystko przez jakieś 2 tygodnie i nie słyszałem, żeby były wtedy jakieś problemy.