Witam wszystkich
Bez urazy, ale KOMPLETNIE nie jestem w stanie zrozumieć tego, co napisałeś, więc spróbuję jedynie zgadnąć co miałeś na myśli.
Jeżeli chciałbyś dźwięk z dekodera podłączyć pod to kino domowe, to musiałbyś się zaopatrzyć w konwerter SPDIF z RCA na Toslink i odpowiednie do tego okablowanie, bo na zdjęciu widzę, że jest wejście Digital Input w kinie domowym, które wygląda na złącze Toslinka… szkoda tylko, że to zdjęcie jest “trochę” nieostre.
Nie wiem, czy dobrze zgadłem o co chodzi.
Normalnie napisałem
Mam kino,tv,dekoder cyfrowego polsatu -w dekoderze cyfrowego polsatu jest wejście spdif out,ja chcę zrobić tak aby był dzwięk z kina domowego podczas oglądania tv,obecnie nie mam kabla i leci z głośników tv.
W kinie domowym jest wejście optyczne-wcześniej miałem tak podłączone do takiego samego wejścia w tv i się to sprawdzało z innymi dekoderami,na tym coś odwaliło i teraz wogóle dzwięku nie ma choć na początku był
Jak można proszę o link do tego co kupić na allegro czy coś
Raczej chyba dobrze zgadłeś
Czyli ma to wyglądać tak: dźwięk z dekodera ma być odtwarzany na głośnikach kina domowego, a obraz ma być na telewizorze, dobrze to teraz pojmuję?
Żeby tak to wyglądało to przez HDMI podłączasz dekoder pod TV, ściszasz głos w telewizorze. Kupujesz konwerter SPDIF RCA na Toslink, odpowiednie okablowanie, i podłączasz stronę RCA pod dekoder, a Toslinka do kina. Niestety, SPDIF jest czasami na światłowodowym Toslinku, a czasami na zwykłym rca i trzeba stosować różne konwertery jak się chce coś z tym zrobic.
http://www.avstore.pl/konwerter-optyczny-spdif-coaxial-in-toslink-out.html jest to urządzenie wyglądające w taki sposób
Następnie ustawiasz w kinie dźwięk z tego źródła (digital in) i gotowe. Obraz z dekodera na TV, dźwięk na kinie.
Inny sposób jest taki, aby puścić obraz i dźwięk po HDMI do telewizora, i wyjściem słuchawkowym z telewizora podłączyć się pod wejście AUX w kinie domowym, i w kinie na źródło ustawić wejście AUX. Wtedy potrzebny byłby tylko najprostrzy kabek jack 3,5mm -> cinch. http://allegro.pl/prolink-exclusive-mini-jack-2xrca-1-2m-warszawa-i3744311754.html ten ma 1,2m długości, ale w razie potrzeby są dłuższe, są też tańsze kable w razie czego, ja podałem link do takigo przewodu, który nie rozleci się po kilku podłączeniach i będzie mieć dobry styk ze złączem i samo z siebie się nic nie rozłączy :).
Obraz już mam na tv przez to że mam podłączony dekoder kablem hdmi do tv,kino domowe też jest podłączone kablem hdmi do tv ale dzwięk jest tylko w głośnikach kina domowego jak słucham radia i tam inne poza użytkowaniem tv cyfrowej.
Dobrze zobaczę potem :),bo już późno :D,dzięki.
Raczej spróbuje z II sposobem bo 1 jest stanowczo za drogi ;(
1m optic mi starczył więc 1.2 powinien być ok.
Pewnie go kupię skoro sprawdzony
Edit
Zaraz kupię ten kabel 1.2 m i mam nadzieję że będzie działać,jeszcze raz dzięki.