Podłaczenie baterii z nokii do samsunga

Witam

Czy jeśli podłącze baterię z innego telefonuz nokii do samsunga, to telefon powinien chodzić? chcę po prostu sprawdzić czy to bateria się zepsuła bo jakoś dziwnie spuchła czy to telefon padł. Obie mają po 3,7V więc to chyba nie powinien być problem.

Baterie rzadko z siebie puchną. Najczęściej przez zwarcie w zalanym telefonie, ewentualnie ze starości. Zawsze możesz spróbować. Telefonowi nic się nie stanie.

Ambasador marki XPERIA

tylko chcę wiedzieć czy jak to nie zadziała tzn że telefon jest kaput czy po prostu tak się nie za bardzo da to sprawdzić, też mogłaby być może możliwość użyć zasilacza na 3,7V ? bo też by się dało skombinować. Czy to będzie jakaś różnica?

Ważną rzeczą jest to abyś odpowiednio podłączył tzn. +do + - do - jak masz miernik sprawdź bieguny a jak nie masz to być może na baterii jest oznaczenie .

z tym akurat nei ma problemu, wiem że jest to ważne, chodzę do elektronika to co nieco o tym wiem :smiley: Tylko moje pytanie dotyczyło czegoś innego, czy coś takiego ma prawo działaś, z tego co wiem to tak ale wolę się upewnić.

banan94 , szczerze odradzam takie kombinacje, może się to źle skończyć.

Kiedyś próbowałem w telefonie samsunga przytknąć baterię od innego samsunga (obie baterie miały takie same nominalne napięcie ale różny kształt i chyba różną pojemność) - skończyło się to tym że tel pojechał do serwisu gdzie stwierdzili że spalił się układ zasilania.

A oba telefony były prawie nowe (na gwarancji) i w pełni sprawne (tylko że w jednym rozładowała się bateria a potrzebowałem dostać się do danych w nim).

Całe szczęście że serwis nie kapnął się i naprawa została wykonana w ramach gwarancji.

A tak w ogóle to baterie w telefonach teraz nie są zwykłymi bateriami a w środku samej baterii też są układy scalone sterujące działaniem samej baterii.

ok, dzięki za ostrzeżenie, a z zasilaczem jakby było?

Znaczy że jak, zasilacz od Nokii chcesz podłączyć pod telefon zamiast oryginalnego zasilacza (po zmianie wtyczki) czy chcesz zasilacz wpiąć bezpośrednio w miejsce baterii i próbować żeby tak wystartował tel??

Jeśli chcesz go bezpośrednio dać zamiast baterii to tym większe masz szanse że uszkodzisz telefon.

A jeśli chcesz zastąpić oryginalną ładowarkę ładowarką od innego telefonu to są pewne szanse powodzenia ale tylko pod warunkiem że prąd ładowania nie jest większy niż w tej oryginalnej (napięcie musi być dokładnie takie same, natężenie powinno być takie same a przynajmniej nie większe).

Tak czy inaczej jest pewne ryzyko, może się udać a może się nie udać - robisz na własną odpowiedzialność.

Kto jak kto ale nie spodziewałem się, że to Ty takie bzdury napiszesz.

Jaki prąd ładowania ładowarki? Jeśli oryginalna ma maksymalny prąd ładowania np. 1 A, to ta, którą chcemy podłączyć nie powinna mieć prądu ładowania (wydajności prądowej) mniejszego niż oryginalna a maksymalnie może mieć wydajność nawet 20 A (lub więcej) - urządzenie samo ustali jaki prąd pobiera.

Ważne jest napięcie oraz polaryzacja. W przypadku mniejszego prądu najczęściej też będzie ładowanie przebiegało prawidłowo lecz czas pełnego naładowania znacząco się wydłuży.

Do tego jeśli to będzie kiepska ładowarka (typowa chińszczyzna) o małej wydajności prądowej, to może dojść do jej przegrzania i zniszczenia.

Chyba wszystkie obecnie produkowanie ładowarki do telefonów są prądu stałego, więc ten problem odpada.

Jeśli chcemy podłączyć zasilacz ładowarkę) bezpośrednio do styków akumulatora w telefonie to:

1. Napięcie musi być zgodne z napięciem nominalnym akumulatora (ładowarki najczęściej mają 5V, akumulatory bywają o różnym napięciu, często jest to 3,7V)

2. Akumulatory telefonów mają najczęściej trzy styki: “+”, “-” oraz styk sygnałowy - w różnych markach może być całkowicie inaczej podłączony - styk ten służy to “poinformowania” telefonu, że jest podłączony akumulator i/lub służy często do komunikacji z elektroniką zawartą w akumulatorze. Podłączenie tego styku z innego typu baterii lub baterii innego producenta może spowodować uszkodzenie telefonu/akumulatora lub w najlepszym przypadku brak reakcji telefonu na podłączenie

3. Podłączenie (innej) ładowarki bezpośrednio do styków akumulatora bez posiadania choć częściowo sprawnego akumulatora najczęściej nie pozwoli na uruchomienie telefonu i prawidłową jego pracę z powodu braku podłączenia styku sygnałowego (co podałem wcześniej) oraz dlatego, że ładowarki od telefonów mają wydajność prądową najczęściej około 1-1,5 A, natomiast telefon pobiera prąd krótkim impulsami dochodzącymi nawet do około 5-10 A. Taki prąd nie jest możliwy do uzyskania z małej wtyczkowej ładowarki natomiast jest możliwy do uzyskania go z akumulatora.

Cedar , dzięki za skorygowanie, każdemu czasem trafi się napisać bzdurę…

Najwyraźniej właśnie to było przyczyną usterki o której napisałem.

Chodziło mi o taki zasilacz typowy do zastosowań elektronicznych w których ustawia się napięcie i prąd. Z polaryzacją to sobie już poradzę. Jakbym podłączył właśnie taki to czy może dojść do uszkodzenia telefonu? A telefon samsung sgh-u900 dla ścisłości. Czy do samego działania telefonu wystarczy podłączenie + i - czy tą trzecią do komunikacji z tym sterownikiem w baterii też trzeba ?

Chyba nie aż tak ciężko się domyślić że skoro takie skutki może mieć podłączenie innego akumulatora niż tam przeznaczony to takie same mogą być przy podłączeniu pod te styki jakiegoś innego źródła prądu bez wymieniania wszystkich możliwych (bateria; akumulator; ładowarka; zasilacz ogniwo słoneczne; cytryna itp itd - więcej wymieniać nie będę).

Nie trudno też się domyślić że nie podłączenie pinu sygnałowego pod nic może mieć te same skutki co podłączenie go pod niewłaściwą baterię.

Czyli bez sprawnej baterii nei ma możliwości sprawdzenia tego telefonu?