Ostetnio zakupiłem monitor z tunerem TV LCD LG 23" LCD M2362D-PC. Problem polega na tym, że dekoder MEDIASAT (CYFRA+) podłączony do monitora kablem EUROSCART <> EUROSCART nie wyświetla obrazu. Dekoder jest podłączony prawidłowo, mogę wejść w menu, zaprogramować listę kanałów, ba, mogę nawet zmieniać kanały gdyż info o kanałach jest wyświetlane ale nie widać obrazu.
Dekoder (dla jasności) na starym kineskopowym telewizorze działa bez zarzutu. Nie wiem jaka może być przyczyna braku telewizji. W dekoderze próbowałem nawet zmieniać system wyświetlania (PAL/RGB) ale nic nie dało. Dodam też, że podłączona kablówka, DVD oraz komputer prawidłowo wyświetlają obraz.
Chyba kolego nie skumałeś tematu, sterów tu żadnych nie trzeba bo ten tuner jest w samym monitorze (też mam monitor tego typu)…
scripter , (dziwny zbieg nicków ) Czy próbowałeś przełączyć monitor w tryb wejścia scart?
Jeśli próbowałeś a mimo to nie działa to upewnij się że masz pełny kabel euro/scart a nie tani ograniczony kabelek, przy pełnym kablu monitor powinien się automatycznie przełączyć na odpowiedni tryb z chwilą włączenia dekodera.
Najprościej to zrobić otwierając jedną z wtyczek i sprawdzając czy do każdego pinu jest przylutowany kabelek, o ile wtyczki są rozbieralne.
Dekoder po włączeniu sam się przełącza na odpowiedni tryb jednak bez obrazu. Wtyczek nie da się rozebrać. Próbowałem z innym kablem EUROSCART ale problem jest identyczny
Więc tak,siła sygnału jest bardzo dobra; przejrzałem też niemal całą listę polskich kanałów i odbiera tylko PULS, TELE5, TVBiznes, TVS, TVN Warszawa, TVP Polonia, TVP Kultura, VIVA, ForFunTV, RebelTV, Polonia1, Mango24, iTV, EduSat
Najpierw przeprogramuj swój dekoder(szybkie wyszukiwanie kanałów, może to z zmiana kolejności i dodaniem paczki Polsatu tak )
Wyjmij i zobacz czy będzie krzyczeć o kartę jeśli tak to ja włóż ponownie. Jeśli dalej będzie czarno na kodowanych kanałach, ustaw go na 1 kanale i reaktywuj kartę przez ICA(internetowe centrum abonenta) lub telefonicznie jeśli nie masz konta internetowego.
To jeszcze ja się o coś zapytam bo widzę że są tu spece od cyfry i tym podobnych.
W moim monitorze/tv (monitor z tunerem tv) mam coś takiego jak Common Interface (zauważyłem że w wielu nowych tv jest coś takiego o ile nie we wszystkich), do czego można tego użyć?
Czy da się tam włożyć kartę taką co się wkłada do dekodera i pominąć zewnętrzny dekoder?
Common Interface -Wspólne wejście. W odbiornikach satelitarnych slot do umieszczania Modułu Dostępu Warunkowego. W telewizorach(monitorach chyba również) może spełniać kilka zadań, między innymi to co pisze @cholinex. Myślę że w instrukcji będziesz miał to opisane. Pozdrawiam.
Niestety w instrukcji jest jedynie wzmianka o możliwości podłączania takiego modułu CI oraz że można go podłączać i odłączać niezależnie czy monitor jest włączony czy nie (pewnie napisali tylko tyle bo to “monitor z tunerem” a nie “tv”).
Konwersja MPEG4 do MPEG2 to raczej w tym wypadku nie ma sensu bo z tego co wiem to ten mój monitor (Samsung P2770HD) potrafi dekodować MPEG4.
W międzyczasie znalazłem już na elektrodzie wątek o tym że złącza CI zaczęto montować w tv po to żeby można było podłączyć kartę dostępową (taką jak np. od cyfry+ jeśli dobrze zrozumiałem) poprzez odpowiedni moduł CI pomijając zewnętrzny dekoder.
Ale interesuje mnie jeszcze jakie inne funkcje może pełnić taki moduł, do czego jeszcze można wykorzystać takie złącze.
Złącze typu CI montowane w telewizorach LCD (także w Twoim monitorze) służy do dekodowania płatnych kanałów cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T. U nas to na razie melodia przyszłości, bo jeszcze nie do każdego dotarła ta bezpłatna.
Oczywiście Cyfry+ nie da się w ten sposób odbierać, bo to telewizja satelitarna, czyli DVB-S, a w telewizorze jest tuner DVB-T. Standardy DVB-S oraz DVB-T to dwa różne sposoby kodowania sygnału cyfrowej telewizji DVB (nie mylić ze sposobami kompresji MPEG-2 i MPEG-4), do dekodowania których potrzebne są dwa różne tunery.