Podłączenie do dwóch sieci bezprzewodowych jednocześnie

Cześć!

Gdzieś słyszałem, że w Windows 7, dzięki technologii opartej na zasadzie wirtualizacji możliwe jest podłączenie do dwóch sieci bezprzewodowych jednocześnie. Chciałem się zapytać czy to jest naprawdę możliwe? Jeśli tak to jak to zrobić?

Jeśli tak to czy wtedy prędkość łącza jest dokładną sumą prędkości pierwszego i drugiego internetu?

Jak wygląda wtedy sprawa z adresem IP? Której sieci mam adres?

http://dawka.wordpress.com/2009/11/12/v … windows-7/ zerknij sobie.

Tylko tak - jak sprawdzić czy mój laptop to obsługuje?

A masz w połączeniach sieciowych dwa kontrolery WiFi? :slight_smile: Jeśli nie, to ewentualnie podaj model modułu sieci beprzewodowych.

Nie wiem czy to to: Intel® PRO/Wireless 3945ABG

Mój laptop to dv6880ew więc jakbym się pomylił to jak możesz sprawdź jaka to jest karta sieciowa…

Z tego co pamiętam, to układ 3945ABG nie jest zgodny z tą technologią (a w sumie to tylko wymysł Intela, który nie wspiera go w postaci specjalnych sterowników), ale dla pewności wejdź w panel sterowania | sieć i internet | centrum sieci i udostępniania | zmień ustawienia karty sieciowej i zobacz czy jest tutaj Microsoft Virtual WiFi Miniport adapter.

Nie niestety nic nie mam.

Czy to oznacza, że na tym modelu laptopa nie mam szans podłączyć się do drugiej sieci bezprzewodowej?

Pewnikiem nie.

Ok, więc takie pytanie na przyszłość - jaką kartę sieciową w przyszłym laptopie kupić, żeby mieć taką funkcję…?

Poszukaj na stronie connectify.me, gdzieś tam kiedyś widziałem wykaz adapterów zgodnych z virtual wifi.