Cześć.
Posiadam LENOVO y50-70 (intel HD4600 + nVidia GTX 860M) z własnym ekranikiem 15" (1920x1080px) i podłączonym przez hdmi monitorem 22" (1680x1050px). Y50-70 ma HDMI i VGA ale z tego co mi wiadomo to na raz chodzi jedno a chciałbym dodać do tego zestawu FullHD TV SAMSUNGA.
Cel:
- oglądanie filmów z lapka
- pogierczenie od czasu do czasu w coś z padem
Zależało by mi na:
-
dźwięku na TV
-
fullHD przy filmach na TV
-
jak najmniejszej ilości kabli (TV będzie stał w drugim pokoju, więc najlepiej samo hdmi (patrz dźwięk
-
żeby nieużywany TV nie zamulał mi kompa poprzez np. niepotrzebną w tej chwili generację 3go ekrau
-
żeby jak używam TV to nie zamulały mi nieużywane w tym momencie pozostałe ekrany (lapek to nie jest szczyt wydajności).
-
TV i monitor po hdmi mogą dublować swoje obrazy (inna rozdziałka? :/). Jeśli będzie 3ci osobny ekran to też pięknie ale - A: patrz wydajność; B: żebym nie miał później cyrków w tym gdzie się otwierają apki i filmy fullscreen (głównie kodi))
-
TANIO!!!
(zakupy w chinach jak najbardziej w opcji)
Opcja pierwsza to oczywiście odłączać monitor i podłączać TV. To jednak prostackie rozwiązanie, zupełnie niewygodne i nie wiem jak rozwiązać problem dźwięku (zależałoby mi by poszedł z wideo po hdmi).
Opcja druga to jakiś spliter do hdmi. Plus jest taki, że dublował by wyjście monitora więc nie powinien zamulać mi kompa w żaden dodatkowy sposób, minus to rozdzielczość monitora. Podejrzewam, że TV by się skalował a zależy mi na tym FullHD. No i znowu dźwięk.
Opcja trzecia to port hdmi po USB. Ktoś mi kiedyś podrzucał, że jest coś takiego. Niestety jak próbuję googlać to dostaje pierdyliard rekordów o smartphonach i mhl a nie to o co mi chodzi. Nie wiem jak to działa. Czy to rozszerza pulpit o kolejny ekran? Czy zamula kompa? Czy wymaga USB 3.0? I znowu - co z dźwiękiem?
Poradzicie mi coś? Czego szukać? Będę wdzięczny za pomoc.
A patrzcie! Jednak wygooglałem!
http://sklepwideo.pl/adapter_usb-hdmi_y-3702
Coś podejrzewam, że pograć się na tym za bardzo nie da