Podłączenie do sieci Wifi

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podłączenia się do sieci wifi poprzez Acces Pointa.

Chodzi mi o to że mój kolega ma siec Wifi którą odbieram na laptopie. Sieć jest bez żadnych zabezpieczeń, adres IP jest przypisywany przez DHCP.

W domu mam Acces Pointa 802.11b i antenę panelową.

Sieć nadaje w standardzie 802.11g ale z tego co wyczytałem na wikipedi ma zgodność wsteczna między innymi z 802.11b.

Teraz nasuwa się pytanie czy jest możliwe podłączenie się tym sposobem pod tą sieć wifi?

Oczywiście. Bez żadnego problemu. Konsola sama przeskanuje jakie sieci są dostępne w pobliżu i będzie się można do nich podłączyć. Można zdefiniować kilka ulubionych sieci, więc nie trzeba będzie za każdym razem szukać sieci ręcznie czy wprowadzać dane logowania

Do postu poprzednika dodam, że w przypadku łączenia się przez sieć w ogóle niezabezpieczoną nie możesz mieć żadnych konsekwencji prawnych w wypadku wykrycia ciebie bezprawnie korzystającego z takiej sieci.

Dotyczy to oczywiście legalnego korzystania z sieci a nie np. ściągana nielegalnych polików :smiley: .

Pytanie tylko czy Ty chcesz połączyć Access Pointy w sieć czy podłączyć laptopa do Access Pointa kolegi? Tak ogółem to i jedno i drugie jest możliwe. Access Pointy łączysz w sieć BSS ale najlepiej uzgodnij to z kolegą.

To co piszesz jest trochę nielogiczne to jak powiedzieć, że możesz ukraść samochód ale jak go oddasz właścicielowi to będzie to pożyczenie własności bez jego zgody i niby nie złamiesz prawa.

Obowiązkiem każdego jest zabezpieczenie swojej sieci, jeśli udostępniasz ją każdemu to nie możesz liczyć na to, że ktoś nie ściągnie czegoś niezgodnego z prawem szczególnie na twój rachunek.

Pozdrawiam!