Witam,po tym jak popsuł się komputer mam problem.
może coś takiego pomoże
http://allegro.pl/adapter-sata-ide-ide-sata-ata33-66-100-133-i3742762309.html
Moze by pomogło,ale gdzie wtedy podłącze ten dysk 40gb ? Chodzi oto by komp odpalał na tym 40Gb bo jest Xp wgrane a na tamtym mam windowsa 7 a ten komp go nie pociągnie.
jaki czerwony kabelek i podaj co to za płyta główna
taśmy często mają 2 wejścia czyli można podłączyć do nich dwa dyski
Tak by to wyglądało co mam teraz pod nogami jest to płyta fhd -d1561
On jest określany jako " Data" podajże on jest obok zasilającego dysk twardy mówię teraz o tym dysku https://www.google.pl/search?q=barracuda+7200.12&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yNigUuz0N6K07Qa75oCgAg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=908
___________________________________________________________________________________________
Proszę korzystać z opcji Edytuj, zamiast pisać post pod postem.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Coś mi się zdaje, jeśli się dobrze dopatrzyłem, że płyta ma tylko jedno złącze IDE przeznaczone do podłączenia dwóch napędów (na jednej taśmie) i jedno do stacji dyskietek 1,44". Jeżeli tak jest to podłączenie dwóch różnych dysków SATA i ATA pod jedno złącze kontrolera IDE jest niemożliwe. Wydaje mi się też, że nawet podłączenie jednego dysku SATA przez adapter będzie niemożliwe, ze względu tego, że Bios płyty nie będzie widział tak dużego dysku.
Tak więcej raczej dla formalności, niż praktycznego wykorzystania daje Ci namiar na adapter dwukierunkowy, który “umożliwia korzystanie z dysków SATA z płytami głównymi wyposażonymi w interface IDE a także dysków ATA z płytami posiadającymi jedynie interface SATA”
Udało mi się podłączyć ten kabel Data na tej płyty a ,zeby zasilić dysk podłączyłem drugi zasilacz z zepsutego komputera, komp na pewno widział dysk,ponieaż gdy odpaliłem próbował takjakby odpalić na tym dużym dysku właśnie ale ten procesor nie ma szans ,żeby pociągnać windowsa 7 i było ładowanie plików i reset komputera i tak na okragło. Tego straego biosa zbytnio nie ogarniam ale widziałem coś wspomniane o 500gb więc bios widzi dysk teraz pytanie jak ustawić biosa