Podłączenie drugiego dysku do płyty głównej


(Kkasia79) #1

Witam.

Kupiliśmy kompa po leasingu z dyskiem 80GB. Mamy swój nie stary dysk twardy też 80 GB i chcieliśmy go wsadzić do kompa. I tak:

pod SATA O podłączony jest dysk z kompa

pod SATA 1 podłączony jest czytnik DVD

pod SATA 4 podłączona jest nagrywarka DVD

a wejście SATA 5 było wolne.

Pominę fakt że nie widzę tam wejść SATA 2 i 3.

Jak podłączyliśmy swój dysk pod wejście SATA 5 to komp go nie widzi.

No więc poprzepinaliśmy i dysk swój podłączyliśmy pod SATA 1 a czytnik DVD pod SATA 5.

Dysk teraz widzi ale czytnika nie widzi. Podłączaliśmy na różnych kablach. Więc kable są ok. Wniosek że chyba wejście SATA 5 nie działa. Czy coś źle robię?

Proszę o radę. Dziękuję.

kkasia79


(mozilla007) #2

Jaka jest płyta główna ? Wróżek na forum nie widziałem :slight_smile: .


(Kkasia79) #3

Płyta główna:

Typ procesora Unknown, 1866 MHz (3.5 x 533)

Nazwa płyty głównej Dell OptiPlex 745

Mikroukład płyty głównej Nieznane

Pamięć fizyczna 2037 MB

Typ BIOS'u Phoenix (05/21/07)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Właściwości płyty głównej:

Producent Dell Inc.

Nazwa 0HR330

Numer seryjny ..CN13740764085A.


(mozilla007) #4

No jak widzę to nie ma właśnie żadnych ostrzeżeń w manualu. Można podpiąć jedno urządzenie pod SATA 5 i zobaczyć czy wykryje. Jeśli nie wykryje to albo port szlag trafił, choć można spróbować aktualizować BIOS jak jest dostępna aktualizacja.


(Kkasia79) #5

Zaktualizowałam Biosa ze strony Della ale dalej nie widzi czytnika DVD podpiętego pod SATA 5. Czy może powinnam jeszcze coś w biosie zmienić?

A co z wejściami SATA 3 i 4 na tej płycie? Nie ma czy jak?

Mam jeszcze jeden problem. Po każdym uruchomieniu kompa wyskakuje mi trzy razy kreator dodawania nowego sprzętu. Menadżer urządzeń pokazuje z żółtym pytajnikiem:

  • Kontroler Ethernet

  • Kontroler wideo

  • Kontroler wideo (zgodny z VGA)

O co biega i czy da się to jakoś wyłączyć? Mam zainstalowaną kartę sieciową Top Link i kamerka też działa więc nie wiem co to za badziewie wyskakuje.


(Dimatheus) #6

Hej,

Sprawdź, czy przypadkiem port ten nie jest w BIOS'ie wyłączony.

Niektóre płyty są wersjami okrojonymi. Kontroler zawarty w chipset'cie potrafi obsłużyć 4 porty SATA, ale ze względu na oszczędności zostają na płycie zmontowane tylko dwa (0 i 1) - w końcu to płyta do standardowych desktopów biurowych, w których powinien być jeden dyski i jeden napęd. Jako że pozostałe 2 porty są obsługiwane przez osobny układ, to by uniknąć konfliktów, porty ponumerowano jako 4 i 5.

Brakuje Ci sterowników do karty sieciowej zapewne zintegrowanej z płytą główną. Jeśli nie chcesz z niej korzystać i instalować sterowników, możesz w menadżerze urządzeń wyłączyć to urządzenie. Ewentualnie kontroler ten możesz wyłączyć także w BIOS'ie płyty głównej.

To akurat z kamerą ma niewiele wspólnego - to prawdopodobnie zintegrowana karta graficzna. Należałoby zainstalować najpierw sterowniki do płyty głównej, a następnie sterowniki do zintegrowanej karty sieciowej.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kkasia79) #7

Bardzo dziękuję za pomoc.

Tępa z kompów jestem, stąd moje pytanie, gdzie sprawdzić w Biosie czy SATA 5 jest wyłączony?

Ethernet wyłączyłam. Jest ok. Thx.

Zainstalowałam sterowniki do karty graficznej. Instaluję ze strony Della. Tam wyszukuje mi automatycznie kod serwisowy kompa i pokazuje odpowiednie sterowniki. Jednak po zainstalowaniu tego sterownika, gdy na pulpicie naciskam prawym przyciskiem myszy, wywala mi trzy razy napisane: "Can't find requested string". A jak sterownik grafiki odinstaluję to to zdanie znika ale wówczas przy włączaniu menadżer wywala te kontrolery wideo.


(Dimatheus) #8

Hej,

Szukałem na stronie instrukcji, która pokazałaby BIOS komputera, ale niestety nie znalazłem. Tylko bezsensowne informacja o tym, co zrobić, jak zapali się taka lampka, a co, jak ona zmieni kolor - masakra.

Ogólnie opcja ta powinna znaleźć się gdzieś w grupie Integrated Peripherals. Może być określona jako SATA Port 5, ale też inaczej - na przykład Sillicon Sata. Ogólnie porty SATA należałoby wszystkie ustawić w pozycjach Enabled. Więcej szczegółów nie jestem w stanie podać, bo nie widzę ustawień tego BIOS'u.

A instalowałaś najpierw sterowniki do chipsetu płyty głównej? Te należy zainstalować na samym początku - inaczej wykrycie i poprawne działanie karty może być niemożliwe. Jeśli więc nie, koniecznie zainstaluj te sterowniki, a dopiero po kolejnym restarcie rozpocznij jeszcze raz instalację sterownika dla karty graficznej.

Kwestia druga to określenie, jaka karta znajduje się w komputerze - może to być karta zintegrowana Intela, ale równie dobrze może to być karta ATI Radeon X1300. Jeśli ta druga, to być może instaluje się pełna wersja sterownika z CCC, które wymaga obecności w systemie platformy .NET Framework - będzie trzeba ją doinstalować.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kkasia79) #9

Instalowałam sterowniki do chipset ale ze strony Della, a tam przy nich nie pisało że jest konkretnie do Chipset Intel Q965 jak mam w kompie ale ogólnie do Optiplex 745. Po tym zainstalowałam sterowniki do grafiki także ze strony Intela, przy których pisze "dotyczy Q963\Q965\G965 Graphics Controller". A przy instalowaniu tychże sterowników w oknie rozpakowywania pisało sterowniki chipset intel q965 family coś tam. Ale kiszka, i tak to dziwne zdanie dalej się pokazuje.

Co do kompa to jest to dokładnie ten:

http://www.komputerymarkowe.pl/dell-opt ... p-628.html

przy którym pisze

Karta graficzna: zintegrowana Intel Graphics Media Accelerator 3000


(Dimatheus) #10

Hej,

Na dobrą sprawę sterowniki udostępniane do chipsetów Intel'a zawierają sterowniki do większości dostępnych chipset'ów - ewentualnie w najnowszych ich wersjach pomijane są wiekowe już rozwiązania. :slight_smile:

Najlepiej zainstaluj sterowniki do chipsetu ze strony Intela. Znajdziesz je tutaj - narzędzie to skanuje komputer w poszukiwaniu sprzętu Intel'a i dobiera odpowiednie sterowniki. Co ważne trzeba mieć w systemie zainstalowaną Javę, by wyszukiwanie sprzętu działało. Ogólnie sterowniki do chipsetu znajdziesz tutaj, a do grafiki - jeśli korzystasz z systemu Windows XP - tutaj.

I chyba najważniejsze. Zapytam, bo wiele osób robi taki błąd. Na stronach większości producentów komputerów, sterowniki są dostarczane w formie archiwów zip, bądź samorozpakowujących się archiwów exe. Czy zatem najpierw wypakowałaś sterowniki i dopiero z katalogu uruchamiałaś program instalacyjny? Czy może robiłaś to z poziomu otwartego - na przykład przy pomocy narzędzia wbudowanego w Windows - podglądu archiwum? Oczywiście tylko pierwszy ze sposobów jest prawidłowy.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Kkasia79) #11

Dimatheus, jesteś wielki !!

W biosie zmieniłam, Sata 5 było off. Teraz czytnik jest widoczny. Pozostałe saty są on.

Chipset zainstalowałam plus grafikę, kreator do kontrolera wideo nie pokazuje się, dziwnego zdania nie ma, są właściwości grafiki itp. Super !!

Bardzo Ci dziękuję za pomoc!

Pozdr

Kasia


(Dimatheus) #12

Hej,

Ja też. :slight_smile:

Drobiazg.

Pozdrawiam,

Dimatheus