Podłączenie drugiego dysku - Windows 7

Witam serdecznie,

mam do Was takie pytanie, kupiłem nowy komputer z dyskiem ssd i zainstalowałem na nim Windowsa 7.

Mój stary komputer miał dwa dyski twarde i jeden z danymi chciałbym podłączyć do nowego komputera. W starym kompie też jest Windows 7.

Czy jak wyciągnę ze starego komputera dysk z danymi i podłącze go do nowego to będzie on widoczny w Mój komputer?

Czy będę musiał coś robić?

W teorii nie, tylko dobrze by było, gdyby był podłączony pod drugi kontroler, ew. drugi do "uruchamiania. Chodzi o to, żeby komputer nie “ruszył” ze starego dysku twardego.

idzie podłączyć za pomocą  obudowy dysku 2,5’’  IDE lub ATA podłączamy przez USB i komputer będzie go widział

Jak podłączany dysk jest jako tylko z danymi, to zostaje kwestia jakiego interfejsu. Jak ide, na szeroką taśmę sygnałową, to nowe komputery/ płyty główne, raczej nie mają takiego łącza. I zostaje użyć adaptera jak wspomniał Leszek2204. Jak to jest dysk sata to nie powinno być problemów. I podłączasz do dalszego wolnego gniazda sata. Oraz upewniasz się w biosie / czy uefi, żeby dysk z systemem był na pierwszym miejscu w bootowaniu, a nie czasem dysk z danymi. I po uruchomieniu systemu, sprawdzasz czy dysk będzie widoczny w mój komputer. Może wcześniej pojawi się komunikat o zainicjowaniu nowego dysku. Jakby czasem nie był widoczny w mój komputer, to sprawdzasz w zarządzaniu dyskami.

Ten dysk musi być w obudowie, a nie po usb :slight_smile: W tym starym komputerze miałem dwa dyski, dysk A - zainstalowany windows, dysk B - dane.

A do nowego kompa chce przenieść tylko dysk B. Dysk jest już na SATA.

No to jak dysk podłączany jest interfejsu sata, to nie powinno być problemów. Więc podłączasz kabel sata, między; dysk a pierwsze wolne gniazdo sata na płycie głównej, oraz zasilanie dysku od zasilacza. I sprawdzasz w biosie / uefi czy po podłączeniu dysku z danymi, dysk z systemem jest na pierwszym miejscu bootowania. Może nawet nie musisz sprawdzać w bootowaniu,  dopiero jak będą problemy z uruchomieniem systemu. I w końcowym efekcie, jak uda się uruchomienie systemu oraz dysk podłączony będzie widoczny, oraz dostęp do danych na tym dysku. To finalnie, zabierasz się za przymocowanie dysku dodatkowego, do obudowy. Życzę powodzenia za pierwszym podejściem.