Podłączenie drugiego monitora do komputera 2w1

Cześć,

Chciałem podłączyć drugi monitor do komputera z pracy 2w1. Komputer ma zintegrowaną kartę graficzną intel hd 400. Wejście w komputerze tylko vga, podłączyłem kablem vga do drugiego monitora też do wejścia vga, jednak komputer nie widzi w ogóle podłączonego monitora.

Czy jest to wina kabla i np vga do komputera i dvi-d do monitora będzie działać?

jeżeli komputer aio ma wyjście vga to powinno się dać bo by go nie dodawali. Podłącz monitor i kolnuj/rozszerz tak jak przy projektorach

Właśnie monitora w ogóle komputer nie wykrywa, w menedżerze urządzeń nawet.
Próbowałem wykrywać, wymusić pokazanie drugiego monitora przez vga ale nic.
Brak sygnału w ogóle nie wykrywa.

Zakładam, że monitor jest podłączony do prądu :slight_smile: A masz inny kabel do przetestowania?

Po kliknięciu Windows+P i wybrania rozszerz czy klonuj nic się nie dziej?

Kabel jest nowiutki kupiony właśnie w tym celu, o taki

Dokładnie, nic się nie dzieje. Monitor jest podłączony, wyświetla się check signal cable.

Możesz spróbować zresetować komputer może zgłupiał lub z kablem może być coś nie tak nawet jeśli nowy.

Teoretycznie powinno działać, nie ma tu większej filozofii

Czyli jeśli chodzi o dobór kabla to wszystko jest ok?
Bo czytałem coś, że to jest wejście analogowe czasem trzeba jakieś przejściówki, nie do końca to rozumiałem i sam już nie wiedziałem dlatego napisałem tutaj.

Wszystko ok. Przejściówki cyfrowo-analogowe stosujesz kiedy łączysz ze sobą dwa urządzenia które mają dwa różne porty.
Jeżeli komputer ma wyjście VGA a monitor wejście VGA to kabel jest dobry.
Sprawdź może ustawienia w BIOS i zobacz czy czasem ten port VGA w komputerze nie jest wyłączony.

"Kabel nie obsługuje wysokich rozdzielczości HD, FullHD i wyższych"

Jaką rozdzielczość masz na AiO komputerze? Jeżelu do monitora wysyłasz sygnał z komputera o jakości HD lub FHD to nie zadziała.

Nie doczytałem tego w aukcji…
Na AiO jest FHD, wiec wina pewnie leży po stronie kabla w takim razie.

No więc już wiesz dlaczego nie działa. Dla pewności możesz zmniejszyć rozdzielczość poniżej HD i zobaczyć czy zadziała połączenie z monitorem.

W sensie zmniejszyć rozdzielczość na tym ekranie który jest w AiO i potem podłączyć tak?

Tak. Zmniejszyć rozdzielczość na komputerze poniżej HD. Wtedy na monitorze podłączonym do komputera powinien pojawić się obraz.

Prawdopodobnie masz WEJŚCIE VGA czyli podłączyć można drugi PC/Laptop i przełączyć w AIO żródło. W więksości AIO są tylko wejścia do innych żródeł VGA/HDMI czyli nie wyświetlisz na drugim monitorze obrazu bo nie ma jak. Sprawdź dokładnie w instrukcji lub podaj nam dokłady symbol tego komputera AIO.

Nie umiem znaleźć dokładnego modelu, ale to lenovo m39z z 2013 roku.
Coś podobnego do tego
https://rnew.pl/pl/products/komputery-stacjonarne/typ-obudowy/aio/lenovo-thinkcentre-m93z-aio-i5-4570s-8-gb-500-hdd-23-fhd-w8pro-b-16288.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN

Tutaj jeszcze zdjęcie tyłu.

Zrób zdjecie (wyraźnie) z tyłu, tak jak to:

Nie mam dostępu teraz do komputera ale jest to taki model jaki podałem. Tył wygląda bardzo podobnie, jest wejście vga.

Patrz na kierunki strzałek:
image

Wygląda na to, że VGA jest wejściem - czyli do tego gniazda podłączasz inny komputer, aby ten inny komputer wyświetlał na monitorze AIO.
Natomiast obok masz wyjście DisplayPort - i tu powinieneś podłączyć zewnętrzny monitor.

ps. a tutaj jest specyfikacja:
https://support.lenovo.com/us/en/solutions/pd027832

1 polubienie

Faktycznie, mój błąd.
Już kupiłem kabel dvi-d - display port, będę testował dzisiaj

Teraz wszystko działa, dzięki za pomoc :slight_smile: