Podłaczenie drugiego monitora do PC

Cześć,

Chciałbym podłączyć drugi monitor do PC aby ułatwić sobie pracę.
Wydaje mi się niestety, że moja karta graficzna nie obsługuje, ale oddaje się w ręce specjalisów.

Oto co mam: ZDJĘCIE

Czy ew. kupić coś takiego: ADAPTER VGA

Z góry dzięki za podpowiedź.

Kabel od monitora to VGA a gniazdo jest inne, teraz nie pamiętam jak się nazywa.

A jak kupie taki adapter co napisałem wyżej to da radę?

To drugie gniazdo to port szeregowy. Masz możliwość podłączenia tylko jednego monitora.

Ten adapter może co najwyżej zduplikować sygnał, tzn. będziesz miał 2 te same pulpity na obu monitorach.

1 polubienie

Zależy od modelu karty graficznej, i nie wiem czy karta nie będzie osiągać zbyt wysokich temperatur,
krótko mówiąc może się grzać.

@D35CART35 nie sugeruj rozwiązań jeśli nie wiesz czy zadziałają. Ten adapter nie zadziała tak jak oczekuje tego autor (dodatkowy ekran z osobną treścią).

To nie moja sugestia, a pomysł autora tematu.

Ale piszesz, że “zależy od modelu karty graficznej”. Nie. Nie zależy. Splitter VGA nie zadziała.

Wracając do tematu.

Generalnie z tego co widzę, ten komputer wykorzystuje kartę graficzną zintegrowaną z płytą główną (lub z procesorem, ale patrząc na to jakie wyjścia są dostępne, raczej jest to układ na płycie).

Rozwiązaniem jest zakup osobnej karty graficznej z 2 wyjściami (podpinanej niżej na płycie głównej do PCI-E) i podłączenie się tam z monitorami.

1 polubienie

Ok, dzięki Panowie za podpowiedź.
W takim wypadku muszę kupić kartę graficzną.
Jaką polecacie ? Może być używana. Pewnie kupie na All…
Nie jestem grafikiem. Komputer obsługuje Worda, Excela, PDFy, DraftSight - także niewymagające programy (no może poza Draftem, ale damy radę)

Wolałbym kupić najtańszą nową niż 15 letniego trupa na alledrogo.

Ok, dziękuję. Myślałem, że to droższe.
Kupię zatem nową.

Upewnij się że wyjścia Ci pasują do monitorów. Jeśli oba są wyłącznie analogowe to bez dodatkowych konwerterów się nie obejdzie. Oprócz VGA (które masz w aktualnym kompie) jest tam jeszcze DVI-D więc przesyła wyłącznie sygnał cyfrowy. Jeśli jeden z Twoich monitorów ma wejście DVI albo HDMI to możesz śmiało zamawiać.

W głównym monitorze na którym aktualnie pracuje mam wejścia: VGA oraz DVI (korzystam aktualnie z VGA, kabla do DVI nie mam)
W drugim monitorze który chcę podpiąć mam tylko VGA.
Wychodzi ma to, że zaproponowana karta to obsłuży, ale muszę dokupić kabel DVI do głównego monitora tak ?

Zgadza się. Chyba, że dostaniesz razem z kartą, ale to mało prawdopodobne - zazwyczaj kable sprzedaje się razem z monitorem.

Cześć,

Dzięki wszystkim za pomoc. Udało mi się połączyć monitory w biurze i wszystko śmiga jak należy.
Na fali podpoiłem sobie w domu laptopa do TV za pomocą HDMI i również wszystko ładnie śmiga lecz mam pytanko … dźwięk np. z filmów idzie ze źródłowego sprzętu czyli z laptopa a nie TV … jak przenieść dźwięk na głośniki z TV ?

Musisz mieć zainstalowane sterowniki karty graficznej i wtedy (zwykle dopiero po podłaczeniu TV) zmieniasz źródło dźwięku (prawy na ikonę głośnika w zasobniku i tam szukasz ustawienia dźwięku lub odtwarzania, zależy od wersji Windowsa), wybierasz jako źródło (odtwarzania, źródło wyjściowe zależy) telewizor, może być pod nazwą marki TV, albo nazwą GPU, lub po prostu jako hdmi.

I tu mam problem ponieważ nie potrafię sobie z tym poradzić.
Mam laptopa HP Probook 470.

W panelu sterowania mam “jakiś” DTS Audio Control Panel lecz jak podłącze laptopa z TV za pomocą HDMI to nie pokazuje mi się opcja aby dźwięk przechodził przez TV a nie laptopa.
Tak samo jest jak wejdę do działu “Dźwięk”

rs232 …chyba

RS232 to typ wtyczki do komunikacji, a port nazywa się COM.

Dobra już nie gadajcie o wtyczkach bo problem jest rozwiązany :slight_smile: Teraz jest kolejny. Jak przenieść dźwięk z laptopa na TV za pomocą kabla HDMI (ekran jest na TV, ale dźwięk idzie z laptopa)