Podłączenie drukarki epson xp-245 do komputera

Witam,
niedawno zakupiłem drukarkę epson xp-245 i od dwóch dni walczę z podłączeniem jej przez wifi do komputera (Acer One 1003). Używałem do tego kreatora który jest dostarczony przez firmę epson. W momencie gdy wybieram opcje połączenia przez sieć bezprzewodową, instalacja przebieg przez jakiś czas po czym, wyskakuje informacja, że nie znaleziono drukarki. Support epsona niewiele pomógł. WPS w routerze jest włączony, DHCP również. Inne wątki na forach odnośnie tego, też niewiele pomogły niestety.

Zanim zaczniesz instalację, sprawdź na routerze, czy drukarka jest podłączona do niego.

a próbowałeś na sztywno adres wpisać w drukarkę?

Sprawdziłem. Wydaje mi się, że nie. Ani na stronie routera nic się nie pojawia ani przez wyszukiwanie drukarek przez komputer też nie. Chyba że coś zrobiłem nie tak. Co w takiej sytuacji? Spróbować podłączyć przez USB do routera czy jest może jakiś sposób, żeby zrobić to po wifi, bez kabli?

Nie mam takiej możliwości. Drukarka nie posiada żadnego panelu lcd, bez podłączenia jej do komputera nic nie można zdziałać

Tutaj nie ma miejsca na “wydaje mi się”. Zobacz w instrukcji drukarki, jak wydrukować stronę z informacjami o sieci. Ale skoro drukarka nie ma połączenia z routerem, to niby jak instalator ma ją wyszukać. Rozwiąż najpierw problem z siecią, później reszta. Albo tak jak pisałeś, kabel USB.