Podłączenie dwóch dysków twardych


(Matieusz177) #1

witam !

mam dużo problem, po przebuszowania wszystkiego na ten temat nadal rozkladam ręce.

mianowicie chce podłączyć drugi dysk do komputera jako dodatkowy ; pierwszy (1) - WD800 80Gb jest z Windowsem, a drugi (2) Maxtor n256 40GB (tak, wiem, że to zabytki) i pojawia się problem, podpinam na jednej taśmie i w biosie widzi tylko ten dysk 1, jako secondary master. pomóżcie jakoś, bo ja go musze odpalic i zrzucić z niego wszystko na dysk 1. :expressionless:

z góry dzieki i licze na szybką odpowiedź :stuck_out_tongue:

P.s jeżeli dałem to w złym miejscu to przepraszam, ale jestem nowy i na szybkości to dodałem


(freedom) #2

Źle ustawione zworki, ten pierwszy ma być na Master, drugi Slave.


(Matieusz177) #3

dzięki za szybką odpowiedź , ale jak je ustawić, skoro nie ma żadnej nalepki ? aa w drugim dysku nie mam żadnej zworki, w pierwszym mam


(freedom) #4

Powinno być coś takiego:

http://img171.imageshack.us/img171/8407 ... acksh8.jpg

Ewentualnie właśnie na naklejce. Zworkę możesz 'pożyczyć' choćby z napędu.

Można też ustawić oba dysku w tryb CS (Cable select), wtedy Master będzie tym na końcu taśmy, a Slave na środku (czyli ten z którego chcesz skopiować dane).


(Matieusz177) #5

zworke pożyczyłem z napędu, tylko nie wiem gdzie ją dać -.-

zauważyłem tez, że pisze tak "Jumper J50, Master/Single - On, Slave - Off'' czy to oznacza, ze nie bedzie działać jako Slave ?


(freedom) #6

Pierwszy:

Podłącz na koniec taśmy i wyjmij zworkę.

Drugi:

J50 to jest:

http://support.lenovo.com/ContentResour ... 0_hdd5.gif

Podłącz na środek taśmy i również wyjmij zworkę (tą po prawej oczywiście).

Gdyby nie działało, w pierwszym dysku daj zworkę na środek.


(Matieusz177) #7

dysk 1 bez zworki i dysk 2 bez zworki ? ok, spróbuje

a dalej co ? bo pewnie w biosie cos będzie trzeba pogrzebać


(freedom) #8

Możliwe, że nic, więc najpierw spróbuj. Ewentualnie ustawić, w zakładcę Boot odpowiedni dysk na pierwszej pozycji (czyli ten z którego chcesz odpalać Windowsa).


(Matieusz177) #9

i nic, widzi tylko dysk 1 jako SECONDARY MASTER


(freedom) #10

Tam wcześniej wrzuciłem złe zdjęcie do drugiego dysku, poprawne:

Rozumiem, że ta druga zworka (wsadzona poziomo) jest obecna?

http://support.lenovo.com/ContentResour ... 0_hdd5.gif

Szczerze to strasznie dziwny standard miały te dyski Maxtora.

Na szybko (jeśli zależy Ci tylko na przekopiowaniu danych, a później 'wyrzuceniu' tego mniejszego dysku):

Odłącz wszystkie dysku/napędy. Do taśmy PRIMARY (czyli tam gdzie teraz jest napęd) podłącz ten większy dysk w trybie Master (bez zworki, na końcu taśmy). Sprawdź czy wykrywa dysk jako PRIMARY MASTER. Jesli tak, przejdź to następnego kroku.

Do drugiej taśmy (SECONDARY) podłącz mniejszy dysk w trybie Master (KLIK, na końcu taśmy). Teraz powinno wykryć oba dysku, PRIMARY MASTER i SECONDARY MASTER.


(Matieusz177) #11

więc podłączyłem tak jak podałeś, i dysk 1 jest jako PRIMARY MASTER, drugiego nie ma -.-

i tak, chodzi mi na szybko skopiowanie danych zwłaszcza setów z Azteki i tyle


(freedom) #12

Jesteś w ogóle pewien, że ten Maxtor jest sprawny?


(Matieusz177) #13

no pewien nie jestem, a jak to rozpoznać ?

dodam, że jest ciepły od spodu

i nawet jeśli by sie popsuł to jest szansa na odzyskanie jego zawartości ?


(freedom) #14

Właśnie to, że dysk nie jest wykrywany, może sugerować jego uszkodzenie. Może spróbuj jeszcze wyciągnąć tę poziomą zworkę. Naklejka (o ile jest taka sama jak na zdjęciu wyżej) jednoznacznie sugeruje, że dysk można ustawić tylko jako Master/Slave, więc raczej nie ma co tu więcej kombinować. Wszystkie piny proste (tam gdzie wchodzi taśma)? Dysk może mieć uszkodzoną elektronikę, wtedy trzeba spróbować kupić ten sam model i takową (sprawną) przełożyć. Są oczywiście firmy od odzyskiwania danych, ale za takie usługi płaci grube pieniądze.


(Matieusz177) #15

trudno będzie taki antyk znaleźć, ale noo zależy mi na jego zawartości